Vučić: Jasno protiv referenduma u RS

Autor:

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je Srbija protiv održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ali da podržava teritorijalni integritet RS unutar BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

267
A- A A+
aleksandar vučić Foto: tanjug / zoran zestic / bb

Vučić je, gostujući na Institutu "East West" u Njujorku, rekao da je bilo veoma teško javno izneti takav stav, ali da je Vlada Srbije to ipak učinila.

"Na ceremoniji otvaranja novog auto-puta u Banjaluci to sam rekao grupi od oko 5.000 Srba i pozvao ih na smirivanje situacije. Istinu govoreći, nisam čuo ostale lidere sa Balkana da kažu nešto slično tome", rekao je Vučić.

On je dodao da nema nikakav problem da kaže da Vlada Srbije nije podržala održavanje referenduma i da je to jasan stav srpske Vlade s kojim se saglasio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić je dodao da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"To je jasno stanovište Srbije koje je veoma lako razumeti i smatram da je to odgovoran i ozbiljan stav", rekao je Vučić.

Iz Njujorka pravac - Beč

Srpski premijer najavio je da će iz Njujorka otputovati pravo u Beč na skup o migrantima na kojem će biti i nemačka kancelarka Angela Merkel.

To što tamo bude dogovoreno biće naše opredeljenje, rekao je premijer i dodao da ga veoma brine najava o podizanju zidova, te da se plaši da su njegovi saradnici, ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović bili u pravu.

Ipak, kazao je, on ostaje pri stavu da zidovi ne rešavaju problem iako Srbija ne može da bude "parking" za migrante.

Premijer je u izjavi za B92 rekao da je u Savetu bezbednosti bilo reči o migrantima, te da je o tome razgovarao i sa visokom predstavnicom EU Federikokm Mogerini.

Sve vesti