Uniforma u još jednoj školi!? A šta vi mislite?

Autor:

Čini se, uniforme se polako vraćaju u škole - kako bi se izbrisale socijalne podele, ali i uveo nekadašnji red. Osnovna škola u Kaluđerici je napravila presedan, a sada je i Savet roditelja škole u Vinči rekao "da uniformi."

43
A- A A+

kaluđerica, deca, škola, kecelje Foto: Mondo/ Goran Sivački

Đačke uniforme nekada su bile obavezni deo školske garderobe. U učionici su svi bili jednaki, pa nije bilo zagledanja marki patika, farmerki, dukserica.. Nije bilo ni golih stomaka, dekoltea.

U Beogradu učenici od prvog do šestog razreda OŠ "Aleksa Šantić" iz Kaluđerice imaju kecelje već godinama. Za dečake plava, za devojčice roze kombinacija, dugmići u više boja i nekoliko šara u žutoj i zelenoj boji na džepovima. Na grudima ablem škole.

Roditelji mališana uniforme preuzimaju u septembru, a razdužuju u junu. Prilikom preuzimanja potpisuju papir da su ih preuzeli. U slučaju da uniforme budu oštećene roditelji plaćaju štetu. Inače, uniforme se nasleđuju, ali su za neke genereacije ipak pravili nove zbog velikih razlika u veličinama.

A šta kažu deca...podsetite se u MONDO reportaži.

Stopama ove škole krenula je i najveća osnovna škola u Srbiji "Nikola Tesla" u Vinči. Na Savetu roditelja je doneta jednoglasna odluka da se uvedu uniforme za učenike nižih razreda.

Ukoliko odluka dobije "zeleno svetlo", sledi zakonska procedura raspisivanja tendera i izbora proizvođača koji ponudi najpovoljniju cenu uniforme. Ako sve bude teklo po planu, može se očekivati da se učenici već u drugom polugodištu u učionicama pojave u uniformama.

”Svi prisutni članovi Saveta roditelja prihvatili su uvođenje uniformi, koje bi oni kupili”, objasnio je za “Večernje novosti” Dragoljub Gačić, direktor škole.

“Cena po komadu bila bi oko 1.000 dinara, a trebalo bi svaki razred da ima drugu boju uniforme. Ovim potezom želimo da umanjimo socijalne razlike među učenicima, takođe i roditeljima će biti praktičnije jer deca neće prljati i habati svoju garderobu”, kaže on.

I u Jagodini je svojevremeno prihvaćeno nošenje kecelja, a u to su se uključili i mladi dizajneri sa svojim idejama. O tome čitajte OVDE.

A koje je Vaše mišljenje o ovom potezu pojedinih škola i da li bi trebalo da ih nose deca u svim školama, odgovorite u našoj anketi.


Tagovi:
Sve vesti