• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralno grejanje - kako se isključiti iz sistema

 Predrag Vujić
Autor Predrag Vujić
Izvor mondo.rs

Visoki računi centralnog grejanja primoravaju građane/korisnike na razmišljanje da se "odjave". Međutim, proces zahteva "papirologiju". Pitali smo Beogradske elektrane za pojašnjenje.

 Centralno grejanje - šta je sve potrebno za isključenje Izvor: MONDO/P. V.

Život u gradu jeste komforniji od života na selu, u manjim sredinama, ali sa sobom nosi i mnoge "zamke", prepreke... Jedna od njih, svakako, jesu računi za komunalije, a najveća stavka jeste centralno grejanje.

Za stan veličine 50, 60 kvadrata godišnje treba platiti račune za "Infostan", na kojem se nalazi i stavka - grejanje, otprilike oko 1.000 evra godišnje (prosečan mesečni račun je oko 10.000 dinara). Mnogo se više, recimo, isplati grejanje na struju, jer čak i ako se grejete šest meseci, to ispadne mnogo jeftinije nego centralno grejanje.

Zbog toga ima i onih koji razmišljaju da se "odjave" sa ovog sistema grejanja. Ali, proces uopšte nije jednostavan.

Zamolili smo JKP "Beogradske elektrane" za odgovore na pitanja šta je sve potrebno da bi se korisnik isključio iz sistema centralnog grejanja. 

Najveći problem, ispostaviće se, jeste neophodna saglasnost Skupštine stanara određene zgrade u kojoj živi korisnik koji bi da se isključi iz sistema daljinskog grejanja. Jer, mnogi drugi stanari ne žele da potpišu saglasnost s obzirom na to da postoji opasnost da grejanje u njihovim stanovima ne bude zadovoljavajuće.

Uz to, treba znati i da se plaća isključenje sa ovog sistema, odnosno radovi koji se moraju izvesti da bi vam "zavrnuli" radijatore (uprošćeno rečeno). Cena, kažu u "Elektranama", zavisi od nekoliko stvari, a pre svega od projekta unutrašnjih instalacija i tehničkih mogućnosti za isključenje.

Dakle, u zavisnosti od "težine operacije", zavisiće vam i cena isključenja. Oni koji su prošli proces kažu da se kreće od osam do 15-ak hiljada dinara.

Važno je znati i da kad počnu tople probe (1. oktobra) ne postoji više mogućnost ispunjenja zahteva za isključenje, jer grejna sezona počinje 15. oktobra. Moraćete da sačekate da se završi grjna sezona.



"Život u urbanim sredinama uređen je i definisan planskim aktima koji definišu uređenje saobraćajne, energetske (elektro, gasne i toplovodne i dr.), urbanističke i druge infrastrukture. To znači da je svaki stambeni i/ili poslovni objekat projektovan na način koji uređuje kojom će se vrstom, kvalitetom i intenzitetom energije snabdevati u svim vremenskim uslovima (za to se izdaju dozvole nadležnih institucija grada i republike). Preciznije, planskom dokumentacijom Grada Beograda, na osnovu koje se vrši izgradnja i eksploatacija objekata, definisano je da li će se građani na toj lokaciji grejati električnom energijom, pomoću gasa, posredstvom centralizovanog snabdevanja toplotnom energijom (toplane) ili pomoću samostalnih ložišta. Naglašavamo, s obzirom da su energetske instalacije u zgradi projektovane i izvedene na osnovu planske dokumentacije Grada Beograda i investitora, svako odstupanje od toga može da ugrozi snabdevanje građana tom ili drugom vrstom energije", navode iz "Beogradskih elektrana".

U odgovoru na naša pitanja, naveden je i primer:

Ako se više potrošača jednog ili više stambenih objekata isključi sa sistema daljinskog grejanja i žele da se greju pomoću električne energije, ukoliko ne postoji elektro-energetska infrastruktura za to (trafo postrojenja, elektroinstalacija objekta, elektroinstalacija stana...) može se dogoditi poremećaj u snabdevanju električnom energijom svih drugih potrošača u objektu ili naselju, pa i havarija.

"Zato je neophodno da se korisnik ili skupština zgrade, u cilju davanja saglasnosti, obrate Elektrodistribuciji ili firmi za održavanje dimnjaka, kako bi bio obavljen pregled tih instalacija. Takođe, može se dogoditi poremećaj u snabdevanju toplotnom energijom svih ili pojedinih potrošača u zgradi ukoliko se jedan ili više potrošača u zgradi isključi sa sistema daljinskog grejanja. Zbog toga je i neophodna saglasnost skupštine stanara za isključenje pojedinih stanova", dodaju u "Beogradskim elektranama".

Šta je sve potrebno, koja dokumentacija da bi se građanin - korisnik centralnog grejanja odjavio sa ovog sistema?

"Uz popunjen Zahtev za isključenje stambenog prostora potrebno je dostaviti saglasnost Skupštine stanara s obzirom da je instalacija u zgradi zajednička (u vlasništvu stanara), dokaz o vlasništvu (kupoprodajni ugovor ili slično), kao i dokaz o izmirenom poslednjem računu Infostana'", odgovor je iz "Beogradskih elektrana".

Što se tiče vlasnici poslovnih prostora, odnosno lokala, uz gore navedeni Zahtev, treba da dostave fotokopiju lične karte i dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu i saglasnost vlasnika ako je podnosilac zahteva zakupac prostora, a pravna lica treba da dostave dokaz o vlasništvu, izvod iz APR-a i PIB.

Koliko sve to košta i koliko traje ceo proces kada građanin u njega uđe?

"Cena isključenja sa sistema daljinskog grejanja zavisi od projekta unutrašnjih instalacija i tehničkih mogućnosti za isključenje (dela instalacija na kojima je neophodno obaviti radove, a koji imaju svoju utvrđenu cenu). Shodno tome, ne postoji definisana jedinstvena cena isključenja, već se obračunava za svaki konkretan objekat, odnosno prostor koji se snabdeva toplotnom energijom u skladu sa Odlukom o troškovima isključenja i ponovnog priključenja na sistem daljinskog grejanja JKP 'Beogradske elektrane' (Službeni list Grada Beograda 91/2014)".

U roku od 30 dana od podnošenja navedene dokumentacije, potrošač dobija odgovor da li i na koji način postoji mogućnost za isključenje sa sistema daljinskog grejanja i koliki bi troškovi isključenja bili, a što zavisi od radova koji se moraju izvesti na terenu.

Koliko ima korisnika centralnog grejanja u Beogradu i koliko je zahteva do sada podneto da se od njega odjave?

"Od početka 2016. godine nešto više od 370 vlasnika beogradskih lokala i stanova je raskinulo ugovor o snabdevanju toplotnom energijom sa 'Beogradskim elektranama. U odnosu na ukupan broj stanova priključenih na sistem daljinskog grejanja (310. 000), kao i broj novopriključenih potrošača, broj isključenih nije veliki", odgovor je iz JKP "Beogradske elektrane".

Prema agencijskim vestima, u Nišu je ove godine isključenje sa daljinskog sistema grejanja tražilo oko 1.700 korisnika, u Boru 210, u Požarevcu oko 440, Subotička toplana je dobila nekoliko desetina ovakvih zahteva, isto važi i za Zaječar...

Da sumiramo: za isključenje su vam potrebni:

- dokaz o vlasništvu stana;

-  fotokopija lične karte;

- poslednji račun "Infostana" (plaćen, razume se);

- pristanak komšija, u kojem jasno stoji da su spremni da pristanu na potencijalno lošije uslove snabdevanja, jer je njihov sused isključio radijator.

- troškovi isključenja (između 8.000 i 15.000 dinara).

Komentari 54

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1adimir

"[..] to ispadne mnogo jeftinije nego centralno grejanje", umesto suprotno i sada o cemu se *stvarno* radi - da li se neko pita. Da li je, samo, naivno, lose poslovanje gde cena ide gore kako se (sve) vise ljudi iskljucuje, da nadoknade gubitke, ili je iza svega -neka- veca slika? Da li je u pitanju Juzni tok?.. Da li se "sprema" nesto, mozda astronomski gubici zbog uvoza struje kada svi predju na takvo grejanje - pa se, ponovo, planira da nam se prodaju -neke- nuklearke, ili sta?! ... Mozda je u igri ponovno devolviranje dinara, pritisak, da se prodaju javne kompanije? Ko zna (o cemu pricam i na sta mislim), zna. (Potoji li nacin da srpski narod prestane da hrli u propast, ili je to - to. Novi sistem(i) i vise nam, uopste, nije sudbina u rukama; vec, samo kod "ovih" na vlasti, heh.)

BMB

JA SE ISKLJUCIO. EXTRA!!!

Xy

@BMB U kom smislu ?

special image