Epidural dostupan svim porodiljama u Nišu

Autor:

Za prvih devet meseci ove godine u Nišu se uz epidural porodilo trudnica koliko i za prethodnih deset godina.

0
A- A A+
beba, bebe, novorođenče, porodilište Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Niš od početka godine urađeno je, uz epiduralnu anesteziju, više od 200 porođaja, a ova anestezija i bezbolni porođaji postali su dostupni svim ženama, izjavio je direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković.

On je na konferenciji za novinare rekao da prethodnih godina, iz različitih razloga, epiduralna anestezija nije često rađena u niškom porodilištu.

"U proteklih deset godina imali smo urađenih epiduralnih anestezija koliko u prvih devet meseci ove godine", kazao je Janković.

Janković je kazao da su bezbolni porođaji postali dostupni svim ženama pošto je Centar za anesteziju dva iskusna anesteziologa prebacio na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo.

"Službe koje su ostale bez tih anesteziologa morale su da daju više od svog maksimuma da bi sve pokrile, ali to sada sve funkcioniše bez problema", izjavio je Janković.

On je istakao da Centar za anesteziju ima trenutno 70 lekara specijalista i pet lekara na specijalizaciji, što je deficitaran broj, ali "situacija nije beznadežna".

Janković je rekao da Centar ima oko 50 mladih lekara na volonterskoj specijizaciji iz anesteziologije i za KC Niš bio bi "veliki benefit kada bi neki od njih bili zaposleni".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti