Najveća Zaher torta na svetu (FOTO)

Autor:

Najveća Zaher torta napravljena je u Ljubljani, u okviru manifestacije "Dani Beča".

Najveća Zaher torta na svetu (FOTO) Foto: EurocommPR

Ljubljani su od 19. do 21. septembra održani prvi "Dani Beča". Tokom tri dana na različitim lokacijama u gradu odražne su brojne manifestacije kao i privredni i kulturni susreti.

U centru dešavanja bio je privredni forum sa vrhunskim predavačima na teme: inovacije, investicije i otvaranje predstavništava inostranih preduzeća. Trodnevni događaj zaokružila je najveća originalna Zaher torta na svetu, teška oko 600 kilograma.

U centru privrednog foruma "Lokacije budućnosti - Ljubljana i Beč" bile su prezentacije konkretnih strategija podrške u oblasti inovacija, investicija i otvaranja sedišta inostranih firmi.

Beč i Ljubljana već nekoliko godina uspešno sarađuju. Sporazum o saradnji između dva grada koji je prvi put potpisan 1999. godine produžen je 13. septembra 2016. godine, a u svetlu dobre saradnje između dva grada Predstavništvo Beča u Ljubljani organizovalo je "Dane Beča".

Nakon privrednih i kulturnih susreta, kao finalni događaj ove manifestacije 21. septembra su poslastičari iz čuvenog bečkog hotela "Zaher" napravili najveću originalnu tortu na svetu i podelili je okupljenim građanima u centru Ljubljane.

Za izradu gigantske torte potrošeno je 2.000 jaja, 50 kilograma brašna i maslaca, 40 kilograma kristalnog šećera i šećera u prahu, 45 kilograma različitih vrsta čokolade, više od 80 kilograma marmelade od kajsija i 200 kilograma glazure.

Torta je poslužena na tradicionalni način - uz 300 litara umućene slatke pavlake.

Recept za originalnu Zaher tortu već je skoro 200 godina strogo čuvana tajna, a poslastičari koji prave Zaher torte prilikom zapošljavanja potpisuju ugovor s klauzulom kojom garantuju da ga nikome neće otkriti.

Recepturu je smislio 1832. godine Franc Zaher, pomoćnik kuvara bečkog kneza Vencela fon Meterniha.

Glavni kuvar je bio bolestan, pa je pomoćnik po kome je kasnije proslavljena torta dobila ime, dobio nalog da pripremi nešto posebno, originalno i slatko za prinčeve goste.

"Dani Beča" će u organizaciji predstavništva EurocommPR biti organizovani u još sedam gradova među kojima je i Beograd.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti