Antić: Jeftinije centralno grejanje nego na struju

Autor:

Građani Srbije ne bi trebalo da napuštaju sisteme daljinskog grejanja i prelaze na grejanje na struju, jer je struja previše skup izvor energije, kaže ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

9
A- A A+
radijator Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

On je novinarima nakon potpisivanja ugovora sa 15 lokalnih samouprava u Srbiji kojima je dodeljeno 125 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti, kazao da će sistem daljinskog grejanja dugoročno biti najisplativiji za građane.

Antić je naglasio da je cena električne energije u ovom trenutku ispod ekonomske cene i to stvara pogrešnu predstavu da je grejanje na struju jeftinije.

"Moja preporuka građanima Srbije je da se drže daljinskog sistema grejanja, jer će cena električne energije u narednih 10 do 15 godina po svim projekcijama da raste, a biće različitih zima koje će zahtevati velike količine energije za grejanje", rekao je on.

Antić je poručio lokalnim samoupravama da pokušaju da smanje fiksne troškove toplana i da učine sve da cene daljinskog grejanja budu povoljnije za građane.

Grejna sezona u Srbiji zvanično počinje 15. oktobra i traje šest meseci, do 15. aprila. Može početi najranije 1. oktobra, ako spoljašnja temperatura tri uzastopna dana u 21 sat iznosi 12 stepeni ili bude niža od toga.

Sve vesti