Nazdravlje...EU sad zovu EUgoslavija

Profesor studija jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, Florijan Biber izjavio je, povodom sve češće upotrebe reči “EUgoslavija”, da taj pojam znači da EU prolazi kroz sličan proces kao Jugoslavija.

6
A- A A+

eu, evropska unija, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Biber navodi da to predstavlja “stvaranje unutrašnjih grupa zemalja (ili republika) sa razlicitim interesima, malo toga zajedničkog u politici, nedostatkom solidarnosti i Bregzitom”.

Ipak, navodi i da postoje neke razlike u odnosu na Jugoslaviju.

Prvo, EU nema svog Miloševica (još). Bez takve osobe ili partije koja koristi nacionalizam i eskalirane odnose postoji manja mogućnost za dezintegraciju”, rekao je Biber za B92.

Profesor zaboravio da pomene Tuđmana

Profesor Biber iz Austrije je zaboravio ili namerno propustio da pomene bivšeg hrvatskog predsednika Franju Tuđmana, koji je, kao i Slobodan Milošević, koristio nacionalizam i "eskalirane odnose".

Politička klima u EU ipak nije baš ohrabrujuća u trenutku kada dolazi do rasta populista, ocenjuje on.

EU je dobrovoljno udruženje i svi članovi mogu da je napuste u bilo kom trenutku. Prema tome, takva mogućnost izlaska paradoksalno može da EU održi zajedno. Zašto izaći sada kada može kasnije”, dodaje Biber.

Prema njegovim rečima, u Jugoslaviji je delovalo da čak ni republike koje nisu želele da izađu iz nje, poput Bosne i Makedonije, nisu shvatale šta se dešava i smatrale da nemaju izbora, a u EU je drugačije.

U tekstu pod naslovom "Dobro došli u EUgoslaviju", portal "Politiko" piše da se Evropska unija nalazi na najvećim iskušenjima u poslednjih nekoliko decenija.

Sve vesti