"Srbija je faktor mira, ali ima i ludih glava"

Autor:

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, izjavio je danas da će Srbija i nadalje biti apsolutni faktor mira i stabilnosti na Balkanu, makar koliko nas to koštalo.

"Srbija je faktor mira, ali ima i ludih glava" Foto: Tanjug, Dušan Aničić


Neko će možda misliti da se bojimo, da smo slabi, "mi nismo slabi, ali snagu danas znatno veću treba pokazati kako se gradi bogata država i dobri odnosi sa svim državama u svetu, nego ratovati", rekao je Nikolić novinarima tokom posete vinogradima Kompanije "Rubin" u Dobričevu kod Ćuprije.

"U Srbiji više nećete naći partnera za rat, već isključivo za mir i dobre odnose, ali sve je moguće, uvek negde postoji neka luda glava", rekao je Nikolić.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Vojnog odbora NATO generala Petra Pavela, da je Balkan još potencijalni izvor ratnih sukoba, Nikolić je kazao da misli da je "NATO shvatio koliko je bilo besmisleno, koliko je bilo zločinačko bombardovanje Jugoslavije 1999. godine i da mu ne pada napamet da bilo gde i bilo kada ponovo napadne Srbije, a za to sada i nema nikakvog opravdanja".

Mi smo zemlja koja je učinila najviše za mir na Balkana, održavamo dobre odnose sa svim zemljama u svetu. Oni koji zaostaju za nam očigledno pokušavaju da, uz korišćenje svojih patrona i zaštitnika, stignu razliku između nas i njih, ali ta razlika se stiže radom a ne pretnjama i ne oružjem, ocenio je predsednik Srbije.

"Nama je novac potreban za toliko toga da u socijalnim programima uradimo a ne da kupujemo oružje i mislim da je situacija u Srbiji takva da su su svi svesni da je rat najveća ludost i da samo treba da budemo oprezni da nas neko ne bi iznenadio", rekao je on.

Nikolić kaže da je general Pavel sebe demantivao, da je to odlično, odnosno da bi voleo da je istina i da ne znam da li je izjava izvučena iz konteksta ili nije dobro protumačen, "ali je dobro da je NATO shvatio da, bilo koji njegov general ne sme da se meša u odnose drugih država, a pre svega ne sme da zvecka oružjam".

"Generali se školuju da ratuju, a posebno su ostrašćeni ovi koji iz svojih nacionalnih snaga odu u neke multunacionelne snage i ja verujem da je to ponelo i Pavela da to izjavi", dodao je Nikolić.

"U principu mislim da ne postoji čovek na svetu koji voli da ratuje, posebno ljudi koji su zasnovali porodice i koji imaju odgovornosti", rekao je Nikolić.

nikolić Foto: Tanjug, Dušan Aničić

JASTREBOVI SE OHRABRE PRED IZBORE

Nikolić je, povodom pretnji ratnog komadanta BiH generala Safera Halilovića Republici Srpskoj, rekao je su u BiH izbori, a to je, kako ističe, vreme kada jastrebovi pokazuju hrabrost retorikom protiv Srba.

Nikolić je naveo da smo to videli i u Hrvatskoj.

"Na taj način se ne vodi kampanja i ne dolazi na vlast. Građani Hrvatske su kaznili na izborima jednu stranku ostrašćenu prema Srbima i to je znak da je narodu dosta sukoba na ovom prostoru", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, političari vole da se igraju, da zveckaju oružjem, međutim kada narod o tome odlučuje, situacija je drugačija.

"Srbija u tome ne učestvuje i šteta je što neki kvare odnose na Balkanu", rekao je Nikolić.
Predsednik Nikolić se osvrnuo i na najavljeni referendum u RS, istakavši da je referendum stvar RS "i kako se nikome nismo mešali ko je držao referendum, nećemo ni RS".

"Ko je taj što može bolje razumeti potrebe za referendumom od Skupštine i naroda RS. Šta je taj referendum, zašto toliko priče oko toga? Mogu li drugi narodi u BiH da spreče RS da uspostvi svoj dan kada će slaviti? Kakva je to opasnost?", rekao je Niklić.

Pre bih rekao, nastavio je on, da je opasno što će to biti prvi referendum, pa bi mogao uslediti i drugi.

"Ko misli da se zaustavlja demokratija zabranom referenduma, morao bi da se zabrine u šta se pretvorio. Imate majorizaciju u Ustavnom sudu BiH i nikada neki zahtev RS nije prošao na tom sudu zato što tamo imate sudije RS koje su u manjini", istakao je Nikolić.

Prema njegovom mišljenju, treba razmisliti i o reformi tog suda.

"Ovaj referendum je samo nešto što se valja iza brda u očima drugih. Sam po sebi, kada će biti Dan RS, ne zaslužuje toliko pažnje", rekao je Nikolić.

Sve vesti