Vučić: Kažu da je nebitan i ludak, a svi ćute!

Autor:

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je za B92 da je dobio poruke od svetskih lidera da ne reaguje na retoriku iz BiH, ali da je nejasno zašto oni to ne kažu javno.

104
A- A A+
vučić u un Foto: Vlada Srbije
Srpski premijer je u Njujorku rekao da je dobio "bezbroj poruka" od velikih i manjih lidera da ne obraća pažnju na izjave Sefera Halilovića.

"Kažu da je on nebitan, ludak. Ipak, zašto niko ne reaguje, ni sa Zapada, ni iz BiH. Pitam zašto to ne kažu u javnosti. Bojim se zato što ima ne malo onih koji dele njegove stavove", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija poštuje BiH i njen teritorijalni integritet i neće učestvovati ni u kakvim igrama bilo sa kim, ali neće ni dozvoliti ni rušenje i nestanak Republike Srpske.

Za Vučića je to i deo pitanja o regionalnoj stabilnosti, što je i tema njegovih razgovora sa najvišim čelnicima NATO.

Premijer je dva puta razgovarao sa prvim čovekom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

"Razgovarali smo o svemu i razgovaraćemo o svemu, pa i o ruskom uticaju na Balkanu. Međutim, imamo mi i svojih briga. Sve češće se postavlja pitanje šta mi želimo. Mi želuimo da razgovaramo o miru i stabilnosti, da radimo marljivo na tome i da ljudima obezbedimo sigurnost", rekao je Vučić.

Stoltenberg: Srbija dobar partner

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je Srbija dobar partner i naglasio važnost konstruktivnih odnosa za stabilnost čitavog regiona. Vučić i Stoltenberg su razgovarali o situaciji u regionu, o saradnji Srbije i NATO u okviru programa Partnerstvo za mir i predstojećoj poseti premijera Vučića sedištu NATO u Briselu, planiranoj za 23. novembar. Premijer Vučić ponovio je opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna i istovremeno zahvalio generalnom sekretaru Stoltenbergu na svim naporima koje čini da Srbija i NATO imaju korektne partnerske odnose, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. On je generalnog sekretara obavestio o situaciji u regionu i naglasio da Srbija čini sve kako bi novonastale tenzije bile smanjene.


Na pitanja o učešću na panelu fondacije Klintonovih i "svrstavanju" pred predsedničke izbor u SAD, on je rekao da to ne radi.

"Ne bih da odgovaram na priče besposlenih ljudi koji sam traže način da mrze Vučića. Ne pada mi napamet da se izjašnjavam. Mislim da smo ovde pokazali, uz ovacije publike koja nam nije naklonjena, uz ponos svih prisutnih Srba, da je Srbija zemlja koja drži do svoje politike", rekao je Vučić.

U Njujorku će kao šef delegacije Srbije u UN biti i za govornicom, ali, kako kaže, "neće se baviti belosvetskim problemima".

"Nisam stručnjak za globalna pitanja, zagrevanje i nuklearno naoružanje. Govoriću o tome da je super što svi želimo mir, ali da mira nema i da su nam potrebna rešenja, a ne televizijski govori", kaže Vučić.

Kako je istakao njega građani Srbije nisu birali da "brine o svetskim problemima, već o tome kako je u Kuršumliji".

"Stranci ovde govore da imamo uspehe, ponovo povećavaju procenu ekonomskog rasta", kaže Vućić.

Kako je istakao, jedna od tema biće i migrantska kriza o kojoj će narednih dana govoriti i sa visokim predstavnicima EU i kolegama iz regiona.

"Mi dobijamo gomilu odgovora, opštih mesta, kao da je izbor za mis. Moramo da dobijemo odgovore šta treba da radimo, šta je rešenje, ili ćemo sami početi da preduzimamo mere. Brinu me najave novih ograda, ja sam protiv toga, ali bojim se da su Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin bili u pravu", rekao je Vučić.

Sve vesti