Oliver Stoun: Amerika je "negativac"

Autor:

Proslavljeni američki reditelj Oliver Stoun snimio je film o najpoznatijem "špijunu" današnjice Edvardu Snoudenu. O Snoudenu kaže da bi voleo da ga vidi na čelu državne bezbednosne agencije. Oštra kritika Amerike i njene politike.

Oliver Stoun: Amerika je "negativac" Foto: Juan Naharro Gimenez/Guliver/Getty Images Oliver Stoun

Edvard Snouden je uzdrmao SAD i ceo svet objavljivanjem tajnih podataka njenih službi, pa smo tako saznali da su Amerikanci prisluškivali, maltene, ceo svet - Ruse, Nemce, Kineze, Japance. U Americi je, naravno, označen za državnog nepijatelja broj 1.

Proslavljeni američki reditelj Oliver Stoun ("Vod", "Rođen 4. jula", "JFK", "Volstrist"), želevši da svetu predstavi Snoudena, ali i o čemu se tu radi, snimio je film o njemu, a premijera u Srbiji očekuje nas 29. septembra.

U ekskluzivnom intervjuu za magazin "Nedeljnik", Stoun ne krije razočaranje Amerikom, njenom politikom, kampanju za predsničke izbore u SAD naziva "licemernom" i "bajkama za malu decu", o tome kako Amerika teroriše svet, posebno Rusiju i male zemlje gde vodi ratove...

"Zaglibili smo duboko. I to nije od juče. Danas znamo da smo hakovali kompjutere i mobilne telefone još 2007. godine, da smo u sajber špijunskom ratu odavno. I sve se to radi ispod stola, a kad Snouden razotkrije tu prljavu igru, onda je on negativac i izdajnik. On je svetlo u mračnom tunelu, pravi patriota koji voli svoju zemlju i poštuje Ustav", kaže Stoun o junaku svog filma.

Ovaj film je jedan od najiščekivanijih ove godine. Govori o aferi svetskih razmera u kojoj je bivši agent Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Ed Snouden, razoktrio prljave igre američkih tajnih službi, predavši svetskim medijima informacije o tajnim prisluškivanjima i hakovanju. Film je sniman u Nemačkoj, kako kaže Stoun, "ne samo iz bezbednosnih razloga, već i zato što je Nemačka prijateljski nastrojena prema Snoudenu".

TREJLER

Izvor: YouTubeStoun kaže da se Snoudenu, sa kojim se video desetak puta i sarađivali su na scenariju, dopao film i da se nada pozitivnim reakcijama.

"Snouden se nije promenio, živi istim životom kao i ranije, on je dobar momak. Snouden voli svoju zemlju i želeo bi da unapredi rad NSA kad bi mu oni dopustili. Ako mene pitate, on bi trebalo da postane direktor Agencije za nacionalnu bezbednost. Verujem da bi on vodio organizaciju mnogo bolje od ovih manijaka koji je sada vode - mislim da bi nas bolje štitio, što bi i trebalo da bude zadatak NSA, a ne ofanzivne operacije izvan SAD, sajber napadima i prisluškivanjem, što je bila normalna pojava još u vreme Buša", kaže reditelj.

Upitan šta je saznao o NSA i špijunskim igrama dok je radio na filmu, Stoun je je odgovorio: "Normalnom čoveku treba vremena da shvati kako ta špijunska sr**a funkcionišu. To je jedan sasvim drugačiji svet koji zna stvari o kojima mi, obični ljudi, i ne razmišljamo. Ako mene pitate, oni gaze Ustav kako im se prohte, jer im se može, mogu da prisluškuju bilo koga i kad žele, da čitaju vaše mejlove i prate mobilne telefone. od njih se niko na ovom svetu ne može sakriti".

A da li veruje da su njega prisluškivali tokom rada na filmu?

"Nemam pojma da li su me pratili i prisluškivali. Za sada sam živ (smeh). Sa njima se nikad ne zna, pa smo uveli sve mere opreza, bili bimo glupi da nismo. Nismo se služili uobičajenim kanalima kokunikacije, kao štop je, na primer, mejl. Sve važne informacije komunicirali smo pisanim putem - preko papira".

snouden Foto: Guliver/Getty Images, Handout SnoudenAmerički reditelj, trostruki oskarovac, veoma je kritički nastrojen prema politici koju vode SAD, njenom establišmentu... Upitan da li deli mišljenje sa onima koji kažu da su predstojeći predsednički izbori, zapravo, izbor manjeg između dva zla, Stoun je odgovorio da je "pitanje šta je manje zlo od ta dva kandidata (Hilari Klinton i Donald Tramp)".

"U ovoj kampanji niko se ne bavi ljudskim slobodama, pitanjem nadzora, sajber ratom... Kampanja je samo još jedna licemerna predstava za američku javnost. Niko ne govori o ratovima u svetu u koje smo upleteni, samo se izvlači prljav veš, afere, skandali... Ako neko misli da su ovo demokratski izbori i da živimo u demokratiji - ima pravo na to, ali to su bajke za malu decu. Nedavno su četiri člana Demokratske stranke uhvaćeni u ilegalnim radnjama i nikom ništa. Berniju sandersu (Demokratska stranka) nije bilo dopušteno da osvoji nominaciju za predsedničku trku, a mi pričamo o demokratiji. Delimo drugim državama lekcije o ljudskim pravima i slobodama, a trebalo bi prvo da počistimo ispred svog praga".

O Trampu...

"Šarmantan je, zabavno ga je gledati, ali naravno da je opasan. On je ludak, pa sad zamislite kako bi bilo da postane predsednik!".

O novom "Hladnom ratu" Rusije i Amerike, Stoun takođe ima negativno mišljenje o Americi i njenim potezima.

"Svašta se danas piše i priča o Rusiji, ali zašto bi Rusija izazivala bilo kakav rat? Zašto bi se Rusija zajeb***la sa Amerikom kad je upravo obrnuto. Amerika je** Rusiju do kostiju, a Rusija pokušava da preživi ovo trenutno stanje i ponaša se defanzivno, za razliku od NATO. A NATO, recimo i to, ne bi trebalo da postoji nakon pada Berlinskog zida!".

Upitan kakav je položaj malih, istočnoevropskih zemalja koje su se demokratizovale padom "Gvozdene zavese", Stoun smatra da je svaka teritorija važna, ali da za američke službe te male zemlje nisu "insajderski igrači".

"Njihovi glavni savezsni su anglosaksonske belačke zemlje: Velika Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland, koji sa SAD čine takozvanu Five Eyes grupu. Tu je i Izrael važan. Kad je Snouden bio stacioniran na Havajima, video je da se Izraelcima šalje hrpa neobrađenog materijala. Mosad je važan u čitavoj toj igri. Ne znam koliko se ova informacija sviđa Palestincima koji žive u SAD".

Dakle, od 29. septembra u bioskopima film "Snouden".naslovnu rolu igra Džozef Gordon-Levit, a ostale uloge tumače Šejlin Vudli, Nikolas Kejdž, Zakari Kvinto, Džoeli Ričardson, Melisa Lio i drugi.

(Izvor: Nedeljnik, razgovor vodio Stjepan Hundić)

Sve vesti