U ovome nema zime, čak ni na minus 70!

Rusi napravili ludilo čizme!

12
A- A A+
planinari sneg zima mećava smetovi planinar planine zavejani Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Naučnici iz Novosibirska patentirali su čizme "Pionir arktičkog puta", koje su otporne na smrzavanje i mogu da zadrže toplotu na temperaturama i do minus 70 stepeni Celzijusovih.

Ruski naučnici koristili su nanotehnologiju, koja je omogućila stvaranje "termo efekta" za stopala.

Inovativna obuća je već prošla testiranja u ruskoj ledenoj bazi Barneo na Arktiku. Nanočizme biće dostupne i običnim građanima koji se bave sportom i turizmom.

Fabrika koja proizvodi ove čizme dala je sebi zadatak 2013. godine da razvije inovativne materijala za proizvodnju obuće. Zbog toga su proizvođači uspostavili naučnoistraživački centar u kojem su okupili naučnike - u prvom redu organske hemičare koji se bave eksperimentima sa modifikacijom polimera.

Da bi se izbegla napuknuća i klizanje čizama, korišten je i termoplastični elastomer.

Državne organizacije, vojne jedinice i jedinice Ministarstva za vanredna stanja Rusije već su od proizvođača naručile čizme. Prvih 50 hiljada pari pušteno je u prodaju.

U planu je isporučivanje čizama u specijalizovane lance obuće za aktivan odmor, lov i ribolov.

Na društvenim mrežama korisnici iz Sibira raspituju se da li je u planu proizvodnja "nanokožuha" i "nanokapa", ali saradnici fabrike, za sada, o tome ne razmišljaju.

 Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti