Da li će uspeti: Rešio da iskoreni sve bolesti

Osnivač Facebooka odvojio je tri milijarde dolara za finansiranje početka medicinskih istraživanja čiji je cilj lečenje, prevencija i kontrola svih bolesti do kraja veka.

0
A- A A+
Doktor, stetoskop Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Na konferenciji za novinare u San Francisku, Mark Cukerberg i njegova supruga Prisila Kan su rekli da će sredstva, koja su namenjena samo za prvih deset godina istraživanja, distribuirati njihova organizacija koju su osnovali 2015. godine - Chan Zuckerberg Initiative

Osim njih i "Majkrosoft" je najavio da namerava da "reši rak" pomoću instrumenata koji poseduju veštačku inteligenciju, a kompanija Google je odvojila sektor koji radi na pronalasku načina da uz pomoć komjutera unaprede ranu dijagnozu bolesti.

Vlasnik Facebooka je rekao da  se u ovom trenutku u svetu troši 50 puta više novca za lečenje bolesnih, nego za prevenciju bolesti i istakao da to mora hitno da se promeni.

On je naveo tri principa kojim će se voditri pri trošenju obećanog novca.

"Prvo treba okupiti naučnike i inženjere da rade zajedno, potom izradiri instrumente i tehnologiju koji će unaprediti njihovo istraživanje, i povećati ulaganje u razvoj nauke širiom sveta."

Njegova supruga je rekla da su već uložili 600 miliona dolara u otvaranje istraživačkog centra "Biohab" koji će okupiti inženjere, informatičare, biologe, hemičare i druge inovatore.

Bihab će raditi na dva projekta. Prvi je mapa ćelija koje kontrolišu vitalne organe, a drugi je projekat traži vakcine protiv virusnih oboljenja.

Oni tvrdi da će na ovaj način, do kraja 2100. godine, životni vek biti duži od 100 godina.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti