Srpski turisti nagrabusili u Španiji

Autor:

Grupa turista iz Srbije sinoć je stigla u Ljoret de Mar ali, kako nije mogla da se smesti u hotel, vraća se u zemlju o svom trošku.

Srpski turisti nagrabusili u Španiji Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Naime, agencija preko koje su otputovali nije platila, već samo rezervisala njihov smeštaj u španskom letovalištu, javio je RTS.

Problemi su počeli još u Beogradu kada Agencija "Best 89" nije u dogovoreno vreme poslala autobus za put do Španije. Put je odlagan nekoliko puta, navodno, zbog prevare prevoznika. Kada je konačno obezbedila prevoznika, umesto 55 putnika, na put je zbog nesigurnosti aranžmana krenulo njih 33.

"Kada smo došli shvatili smo da ništa nije plaćeno i onda nismo mogli odmah da se vratimo nazad zato što su ljudi prvo neispavani, vozili se toliko vremena, svakako su morali da ostanu, onda smo svi ostali da prespavamo o svom trošku", objašnjava turistkinja Marija Milenković.

Putnici su pomoć zatražili od prevoznika koji je pristao da ih vrati u Srbiju, po nižoj ceni.

"Oni će dati određeni iznos novca za putarine i gorivo da bi mogli da se vrate nazad, bilo im je ponuđeno da se vrate istog dana o našem trošku kompletno, što oni nisu prihtvatili, zbog umora i puta koji su proveli, tri dana su putovali do tamo", navodi šef preduzeća "Olimpik travel" Zoran Popović.

Agencija "Best 89" organizovala je putovanje u saradnji sa "Sorbona tursom", koja je članica JUTE. Međutim u JUTI kažu da toj agenciji nisu dali garanciju putovanja.

"Kada je reč o agenciji 'Sorbona', mi ćemo sigurno pokrenuti postupak za isključenje iz udruženja jer nama ne trebaju agencije koje varaju putnike niti oni koji sa nama ne žele da garantuju putnicima sigurna putovanja", objašnjava Aleksandar Seničić iz JUTE.

Inspekcija resornog ministarstva kontroliše obe agencije koje su odgovorne za ovaj aranžman.

"Uputili smo kontrolu u prostorije turističke organizacije 'Best 89' iz Beograda, prostorije su zatvorene, a uvidom u podatke kojima raspolaže Agencija za privredne registre, utvrđeno je da je to privredno društvo aktivno od 2013. godine ali da ne poseduje licencu za organizovanje putovanja. Za sada, prema informacijama 'Sorobona turs', uopšte nema u ponudi ovu destinaciju", kaže pomoćnica ministra za turizam Gordana Radosavljević.

U međuvremenu, prevareni putnici prikupljaju kopije ugovora o aranžmanu kako bi dobili obeštećenje, a ne isključuju ni kolektivnu tužbu, navodi RTS.

Sve vesti