To nisu samo stepenice...

Legendarne Španske stepenice, jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rimu, danas su ponovo otvorene za javnost posle obnove koju je finansirao modni brend "Bulgari".

To nisu samo stepenice... Foto: Getty Images/Elisabetta Villa

Otvaranje stepenica pratile su kontroverze o insistiranju proizvođača nakita da gradske vlasti noću zaključavaju stepenice kako bi ih zaštitile od pijanaca i turista.

Gradonačelnica Rima Viktorija Rađi ipak je ocenila da ograda na stepenicama neće biti potrebna.

"Od izuzetnog je značaja dozvoliti ljudima da koriste kulturnu baštinu. Vlasti u Rimu pobrinuće se da se stepenice ne zloupotrebljavaju", izjavila je Rađi.

Glavna prodavnica "Bulgari" u Rimu nalazi se na Španskom trgu, pa je kompanija predložila ograđivanje, navodeći da stepenice i fontanu na Španskom trgu oštećuju i fudbalski huligani i da treba preduzeti dodatne zaštitne mere.

Čuvenim Španskim stepenicama prošetali su i Odri Hepbern i Gregori Pek u filmu "Praznik u Rimu".

Izvor: YouTube

 Stepenice su poslednji put obnovljene 1995. godine, ali je svakodnevni masovni priliv turista ubrzao propadanje. U 2014. godini proglašene su za najslikaniju turističku znamenitost u Italiji.

rim Foto: Getty Images/Dan Kitwood

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi:
Sve vesti