Odlični rezultati leka protiv hepatitisa C

Autor:

Najsavremeniji lek protiv hepatitisa C pacijenti su počeli da primaju krajem januara. Rezultati su odlični.

2
A- A A+
lekovi, šaka Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  Pacijenti za koje su lekari procenili da treba da prime najsavremeniju terapiju protiv hepatitisa C, leče se na infektivnim klinikama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Prof. dr Jasmina Simonović Babić, sa Infektivne klinike KCS, kaže da su rezultati odlični.

"Ova donacija je realizovana ličnim naporom lekara i farmaceutskih kuća, kojima se mi zahvaljujemo. Radi se o najnovijem režimu, koji se pokazao efikasnim i bezbednim. Nemamo još podatke za svih 20 pacijenata, jer je donacija iz administrativnih razloga kasnila, pa su neki pacijenti još u periodu praćenja", rekla je Simonović Babić za RTS.

Ističe da od 20 pacijenata čak 15 u ovom trenutku nema hepatitis C, dok se za ostale čeka da prođe neophodan period nakon završetka terapije.

Hepatitis C je hronična bolest i bolesnici moraju biti pod permanentnim kontrolama, na šest meseci do godinu dana. Nakon pet godina se proređuju kontrole, ali ne treba smetnuti sa uma da u nekom trenutku virus može da se reaktivira.

"Mada se sa ovim najnovijim režimom to izuzetno retko dešava", kaže Simonović Babić.

Trenutno oko 2.000 pacijenata čeka u Srbiji na ovakvu terapiju, koja košta oko 50.000 evra.

Za mnoge zemlje, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, to bi trebalo da budu prioriteti zdravstvenog sistema jedne zemlje.

Hepatitis se prenosi putem zaražene krvi, telesnim tečnostima i svako može da bude ugrožen. Zato su neophodni i dobra prevencija, ali i lečenje.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti