Prvi put: Rezolucija SB UN o avionima

Reagujući na sve veći broj napada na aerodrome i avione, Savet bezbednosti UN danas je jednoglasno usvojio prvu rezoluciju za borbu protiv terorističkih pretnji civilnom vazduhoplovstvu.

0
A- A A+
avion, avionski prozor, prozor aviona Foto: YouTube/screenshot


Rezolucija, čiji je nacrt izradila Velika Britanija, izražava zabrinutost SB UN da terorističke grupe nastavljaju da vide civilnu avijaciju kao "atraktivnu metu" za, između ostalog, ubijenje velikog broja ljudi i nanošenje ekonomske štete.

SB UN je pozvao na jačanje procesa kontrole i provere bezbednosti na aerodromima širom sveta kako bi se "otkrili i odvratili teroristički napadi", prenosi AP.

To telo je, takođe, pozvalo sve zemlje da poštre bezbednosne mere u zgradama aerodroma, dele informacije o mogućim pretnjama, i obezbede listu putnika unapred tako da vlade budu svesne njihovog tranzita ili pokušaja ulaska u zemlju.

"Ovo je prva ikada rezolucija SB UN koja se usredređuje na pretnje terorista civilnoj avijaciji i pokazuje našu zajedničku rešenost da zaštitimo naše građane od eskalacije opasnosti", rekao je ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

Sve vesti