Izetbegović: Srebrenica i Tomašica uvek u BiH

Autor:

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Njujorku da razume nervozu onih koji su branili BiH i poručio da će Srebrenica i Tomašica uvek biti u BiH.

17
A- A A+
aleksandar vučić, vucic, bakir izetbegović, izetbegovic, siniša mali, sinisa mali, vučić i siniša mali Foto: Mondo/ Stefan StojanovićIzetbegović je ponovio da razume nervozu onih koji su Bosnu i Hercegovinu, "kada im neko faktički stavlja prst u oko i kaže da će sam odlučiti o nečemu što pripada svima - da će pocepati Bosnu i Hercegovinu, uzeti deo sebi, onaj deo gde su mesta patnje - Srebrenica, Tomašica, Luka Brčko, Manjača, da će to izvući iz Bosne i Hercegovine".

"Ja ću to kazati na ovakav način - to se sigurno desiti neće", rekao je Izetbegović za Aldžaziru Balkans.

Dodao je i da će braniti ustavnopravni sistem u Bosni i Hercegovini, teritorijalni integritet, ono što je potpisano u Dejtonu 1995.

"Nikada Srebrenica, Tomašica (…) neće biti ništa do Bosna i Hercegovina. Oni koji misle da mogu tako jednostrano odlučivati u ime svih - neka ne tri puta, nego 33 puta, razmisle u kojem su smeru krenuli", kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.


Za Izetbegovića je referendum o 9. januaru kao Danu Republike u RS, koji je zakazan za 25. septembar, protivustavan i protivzakonit.

"Referendum je slepa ulica, iz koje će se posle valjati vraćati. To je politička avantura koja nam nije trebala", kazao je Izetbegović, koji je podnosilac apelacije o ukidanju 9. januara kao Dana Republike u RS.

Nada se, kaže, da će splasnuti tenzije i da je referendum u velikoj meri bio u funkciji lokalnih izbora, koji će biti održani 2. oktobra.

Upitan o referendumu o mogućem otcepljenju RS od BiH, koji je predsednik RS Milorad Dodik najavio za 2018, Izetbegović je rekao da je time on sebi uzeo pravo koje, kako je rekao, pripada svima.

"Time bi se srušio Dejtonski mirovni sporazum i time bi se srušio mir, hteli mi to ili ne. I ne bih nikome preporučio da ide u tom smeru", kazao je.

Izetbegović je i večeras izbegao da komentariše izjavu ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine, penzionisanog generala Sefera Halilovića, koji je ranije rekao da održavanje referenduma znači “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma i da, ako referendum o Danu Republike u RS bude održan onda to znači da na snagu stupa Ustav Republike BiH.

Izetbegović je kazao da razume "nervozu kod patriota Bosne i Hercegovine kada im neko ovako direktno unese u jednu deklaraciju stranačku da će u 2018. pocepati Bosnu i Hercegovinu".

"Niti je Sefer Halilović moj portparol, niti sam ja njegov portparol", kratko je rekao Izetbegović.

Sve vesti