Vučić u UN: Gde je rešenje za migrante?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras u Generalnoj skupštini UN i ocenio da velike sile moraju da nađu rešenje za migrantsku krizu, a ukazao je i na probleme u regionu koji utiču na Srbiju.

97
A- A A+
Foto: Screenshot/RTS



Vučić je u govoru istakao da Srbija kao mala zemlja želi da se uključi u borbu protiv korupcije, siromaštva i svih vrsta ekstremizma, kao i da se zalaže da se ljudska prava poštuju bez obzira na rasu, pol ili veru.

"Zvuči mi da sam rekao nešto uobičajen, što su već drugi ovde rekli", rekao je premijer i onda poručio da će se obratiti bez čitanja unapred pripremljenog govora, i na drugačiji način...

"Dolazim iz male zemlje na zapadnom Balkanu, u srcu Evrope i danas predstavljam ponosni, dostojanstveni narod i ponosan sam što ste tu da saslušate i nas iz malih zemalja", rekao je premijer i dodao:

"Čuli smo dosta od velikih sila, ali nismo čuli - koja su rešenja za važne teme, nismo čuli ništa o sveobuhvatnom rešenju migrantske krize s kojom se svet suočava. Čekali smo na neki predlog koje bi velike sile predložile", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija bila spremna i da prihvati sistem kvota za migrante, ali da ga niko u EU nije prihvatio.

"Sad ne znamo kakvo je rešenje, i bez ikakve ideje smo za budućnost",rekao je Vučić.

On je upozorio da migrantska kriza nije završena, da je tek počela i da se Srbija suočava sa mnogo više teškoća nego pre godinu dana.

Premijer je rekao da je u Srbiji 7.000 migranata koji nemaju gde da odu. "I ja vas pitam ima li rešenja za sve nas ili da preduzmemo neke korake sami za sebe. Mi to možemo, ali smo uvek spremni da čekamo rešenje od UN", naglasio je Vučić.

Srpski premijer je rekao i da je Srbija suočena s teškim pitanjima poslednjih 25 godina. "Nismo izbegli nijedan rat u poslednjih 100 godina, nadam se da ćemo ubuduće to uspeti i da ćemo se posvetiti ekonomskom rastu"-

"Nedavno smo uspeli. Prvi put u modernoj istoriji imamo suficit budžeta i procebnat rasta tri posto. Ali, suočavamo se sa nestabilnosti u našem regionu koji može da poništi sve što smo do sada postigli. Situacija na zapadnom Balkanu nije se popravila i smatram da moramo više napora i vremena da uložimo da bi prevazišli teškoće, svađe i sukobe iz prošlosti", rekao je premijer Srbije.

On je naglasio da se Srbija suočava sa nekim od najužasnijih uvreda koje dolaze od nekih suseda.

"Ali, o njima neću reći ni jednu reč...Za moju zemlju su govorili da smo šaka jada, ali naša odluka je da ne odgovaramo, nastavićemo tako i ubuduće i čak kad nas ponovo budu vređali", istakao je Vučić.


Dodao je da je regionu zapadnog Balkana potreban mir, stabilnost i pomirenje.

"Da li smo za poslednjih 25 godina u tome uspeli - ne nismo uopšte. U nekim zemljama mržnja je veća nego ranije, ali uspeli smo da sačuvamo mir i spokoj i nastojaćemo da to nastavimo", rekao je Vučić i zahvalio se državama i nacijama koje nisu podržale jednostranu proglašenu nezavisnot Kosova.

"Uporni smo da zadržimo tempo razgovora sa Albancima s Kosova jer moramo da živimo zajedno i stvaramo zajedničku budućnost...Privrženi smo da nastavimo te razgovore i nadam se da situacija na Kosovu neće biti izvor nestabilnosti", kazao je premijer i upozorio na još jedan problem:

"Postoje terorističke ćelije u nekim zemljama zapadnog Balkana - učinićemo sve da se borimo protiv tog zla, i uvek biti na drugoj - boljoj strani sveta", rekao je Vučić i na kraju poručio:

"Ponosni smo da smo stub stabilnosti zapadnog Balkana i bićemo to i narednih godina".

Sve vesti