Vučić:Vređaju nas, ali sarađivaćemo i sa Albancima

Spremni smo da nastavimo razgovore sa kosovskim Albancima i stvaramo zajedničku budućnost, poručio je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija premijer Srbije Aleksandar Vučić.

206
A- A A+
vučić,un, Foto: (AP Photo/Frank Franklin II

"Uporni smo da zadržimo tempo razgovora sa Albancima sa Kosova, jer moramo da živimo zajedno, moramo da stvaramo zajedničku budućnost", rekao je Vučić.

On je naveo da se razgovori vode pod okriljem EU i da je Beograd posvećen tome da ih nastavi i da o tome uvek obaveštava UN.

"Suočavamo se s nekim od najužasnijih uvreda koje nam dolaze od nekih suseda, ja o njima neću reći nijednu ružnu reč, niti odgovarati, oni su za moju zemlju govorili da smo šaka jada, a mi to nikad nećemo reći ni za jednu zemlju u svetu", rekao je Vučić.

Dodao je da je odluka Srbije da ne odgovora i da će tako činiti i ubuduće, čak i ako neki budu ponovo vređali.

Izvor: Tanjug

Govor "bez papira"

Premijer je, inače, obraćanje počeo čitajući pripremljeni govor, a zatim rekao da mu se čini kao da je to što govori nešto sasvim uobičajeno, te da su mnogi pre njega već pomenuli slične teme, zbog čega je obraćanje nastavio bez čitanja pripremljenog govora.

Kako je ocenio, u nekim je zemljama Zapadnog Balkana mržnja veća nego ranije, ali smo mi uspeli da sačuvamo mir, spokoj i činićemo sve da se to nastavi.

"Insistiramo na ekonomskom razvoju, da treba sačuvati političke odnose na drugačiji način nego do sada", naveo je Vučić i dodao da je na planu ekonomije nešto postignuto, budući da Srbija ima suficit u budžetu, a da posle mnogo krize ima procenat rasta od najmanje tri odsto ove godine, dok će narednih godina biti i više.

"Kada se poredimo sa nekim zemljama iz Azije i Afrike, to nije mnogo, ali to je više od prosečnog rasta u Evropi", zaključio je premijer.

Vučić je na početku obraćanja istakao da mu je čast što govori u ime Srbije i da zna da neće svi biti ushićeni njegovim govorom, ali da "s vremena na vreme moramo da saslušamo jedni druge".

Rekao je da je danas prilika da se naglase dostignuća svetske organizacije, kao i da se potvrdi privrženost ciljevima UN.

"Da se angažujemo da obezbedimo mir, razvoj ljudskih prava. Srbija podržava multilateralizam. To se može postići ako se svi uključimo u duhu saradnje i kompromisa", naveo je premijer Srbije.

Kako je rekao, politička volja je prvi korak u tom smeru, ali mora uslediti više aktivnosti i mera, jer to je jedini put napred u svetu međuzavisnosti.   

Hvala za Kosovo

Vučić je zahvalio i svim zemljama koje su bile na strani međunarodnog prava i nisu podržale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. "Duboko smo zahvalni i vama članicama UN koje ste podržale Povelju UN", rekao je Vučić. On je izrazio nadu i da situacija na Kosovu i Metohiji neće biti izvor nestabilnosti u budućnosti.

Premijer je istakao značaj borbe protiv siromaštva, korupcije, nasilja i ekstremizma i poručio da borba za bolji svet zavisi od poštovanja ljudskih prava, koja se primenjuju na sve.

"Želeo sam da kažem, pošto dolazim iz relativno male zemlje u srcu Evrope, i danas predstavljam ponosni, dostojanstveni narod, veoma sam ponosan što sam ovde. Što vidim sve ove ljude u velikoj dvorani koji žele da saslušaju sve nas iz malih zemalja, jer ovde se ne obraćamo svojim zajednicama", naveo je premijer.

Kako je rekao, za govornicom UN i predstavnici malog naroda mogu na pravi način da zastupaju svoje sunarodnike.

Vučić se osvrnuo i na opasnosti od terorizma, navodeći da postoje mnoge stvari koje mogu da ugroze održivi razvoj.

On je rekao da u nekim zemljama Zapadnog Balkana postoje terorističke ćelije, ali da će Srbija učiniti sve da se bori protiv tog užasnog zla.

"Zato smo se pridružili koaliciji koja se bori protiv IS i ponosni smo što ćemo uvek biti na onoj strani sveta koja će sačuvati mir i stabilnost", poručio je Vučić sa govornice GS UN.


PREMIJER S BANOM

Predsednik Vlade Vučić razgovarao je u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom o situaciji u regionu, evropskom putu Srbije i dijalogu sa Prištinom.

Premijer Vučić zahvalio je generalnom sekretaru Ban Ki-munu na konstruktivnom doprinosu miru u svetu tokom njegovog mandata na čelu UN, kao i učešću UNMIK na Kosovu i Metohiji, čije je prisustvo i delovanje od ključnog značaja za Republiku Srbiju, budući da je okvir UN garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u Pokrajini.

Ban Ki-mun je istakao da Srbija ima konstruktivnu ulogu u regionu i pohvalio napredak pregovora sa Evropskom unijom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

On je premijeru zahvalio na podršci otvaranju Kuće Ujedinjenih nacija u Beogradu i čestitao mu na ponovnom izboru za predsednika Vlade Srbije.

Sve vesti