Ništa od novog primirja u Siriji

Sastanak na kome se razgovaralo o novom primirju u Siriji bio je "dug, buolan i razočaravajući", kaže specijalni izaslanik UN, Stafan de Mistura.

0
A- A A+
sirija, alep, rat u siriji, Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da želi da veruje da su Rusija i Sjedinjene Američke Države ozbiljne kada je reč o posredovanju u postizanju mira u Siriji, prenosi Rojters.

De Mistura je posle sastanka na marginama Generalne skupštine UN rekao je pogrešno da se prekid neprijateljstva u Siriji proglasi mrtvim.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je posle sastanka da njegov ruski kolega Sergej Lavrov nije bio u mogućnosti da obeća da prizemljiti sirijske bombardere i da će zaustaviti bombardovanje sirijskih gradova, navodi AFP.

Keri izjavio je ranije da se sadašnji napori na nalaženju diplomatskog rešenja za Siriju ne mogu nastaviti nakon neuspeha primirja i saopštenja sirijske vlade o novoj ofanzivi na Alep.

Keri je rekao da njegov ruski kolega Sergej Lavrov nije bio u mogućnosti da obeća da prizemljiti sirijske bombardere i da će zaustaviti bombardovanje sirijskih gradova, navodi AFP.

Keri, Lavrov i izaslanici još 21 zemlje Međunarodne grupe za podršku Siriji nalaze se u Njujorku gde se održava generalna skupština UN.

Keri je dodao da je spreman da se sastanke sa Lavrovim ponovo danas u novom pokušaju da se nešto uradi.

Sve vesti