• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko sve nastupa na Džez festivalu

Izvor mondo.rs

Belgradski džez festival biće održan krajem oktobra, evo spiska izvođača!

Beogradski džez festival ce u produkciji Doma omladine Beograda biti održan po 32. put od 26. do 30. oktobra 2016. godine. Pod sloganom "PLANETA DŽEZ / PLANET JAZZ" nastavlja da predstavlja nove tendencije u džez muzici iz svih krajeva sveta, kao i odabrane legende koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza.

U dobro poznatom formatu glavnog i ponocnog programa, koji ce se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine cak dva koncerta cetiri velike džez zvezde bice održana u Sava Centru. U programskom smislu dalje trasiramo pravac džez inovacija, postavljen prošle godine: otkrivamo publici novonastalu Planetu Džez, na kojoj se on nadahnuto svira u svakom njenom kutku, ali ne zaboravljamo ni velikane ovog muzickog pravca, na cijem stvaralaštvu mlade nade nalaze inspiraciju za džez 21. veka.

Najstariji i medunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen medu domacom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja tendenciju globalizacije u džez muzici, sa nekim od najboljih novih autora sa svih strana sveta, koji kreiraju njegov zvuk u ovom milenijumu, kao i nekoliko odabranih legendi koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza. Svake godine postavljamo sebi nove zadatke i više ciljeve, sa namerom da u našoj sredini predstavimo vrhunske umetnike, šireci uticaj najdugovecnijeg srpskog džez brenda po celoj Planeti. Uprkos godinama trajanja, duhom smo sve mladi i aktuelniji, a to najbolje potvrduje naša verna publika, koja se podmladuje iz godine u godinu, po cemu smo jedinstveni u Evropi.

BDŽF u svom 32. izdanju trajace redovnih pet dana. Ove godine u glavnom programu u Domu omladine Beograda stavljamo poseban naglasak na muzicare koji dolaze iz latinskih zemalja, iz Italije, Španije, Portugala, Brazila, Kube, te Francuske - radi se o izuzetno živim scenama koje odavno imaju svoju autenticnost, a odakle nam poslednjih godina dolaze najuzbudljivije inovacije u savremenom džezu i nekolicina najosecanijih novih autora. U ponocnom programu, obratili smo pažnju na novu skandinavsku školu, te cemo našoj publici predstaviti najboljih savremene sastave iz Norveške, Danske, Švedske i prvi put sa Islanda.

Veliki koncerti u Sava Centru ilustrovace dve posebne tendencije u savremenom džezu – jednu koja vodi ka popularizaciji ove muzike, a drugu koja ka novim umetnickim vrhuncima kroz ukrštanje umetnika raznih generacija. Tako cemo 27. oktobra imati priliku da cujemo dva nova velika imena cija komunikativna muzika uspešno dolazi na korak od popa: Avišaj Koen i njegov Trio iz Izraela, kao i zvezdu flamenko džeza, Antonia Serana iz Španije, virtuoza na usnoj harmonici. Sledeceg dana, 28. oktobra, pred nama ce biti dve nesporne velicine koje su stvarale današnji zvuk džez muzike na revolucionarnim albumima iz sedamdesetih godina prošlog veka, pre svega sa Majlsom Dejvisom: prvo ce nam se sa premijerno na BDŽF predstaviti bubnjar Džek Didžonet, a potom basista Dejv Holand, obojica sa svojim ovogodišnjim vizionarskim projektima. Zaokružujuci deo svojih karijera i najavljujuci smenu generacija, oba ce na scenu izaci praceni briljantnim sastavima u kojima glavne uloge igraju najbolji savremeni americki muzicari mlade generacije.

Konacno, cast da otvori Beogradski džez festival imace posebno narucen projekat našeg istaknutog džez pijaniste: kvartet Vlade Maricica, sa specijalnim gostom Brajanom Lincom iz SAD, koji ce takode ploviti kod nas uvek popularnim latino vodama, dok se festival se završava predstavljanjem autora raznih generacija iz Srbije, od Silarda Mezeia preko Šcime Trija do Konzilijuma. Ovoj retrospektivi mogucnosti domacih snaga dodajemo i Vesnu Pisarovic iz Hrvatske, sa projektom "Great Yugoslav Songbook" u kome posebno atraktivni avangardni internacionalni sastav predstavlja novo citanje i džez stilizaciju klasicnih jugoslovenskih šlagera iz pedesetih i šezdesetih.

Sve je spremno za put oko Planete Džez na 5 dana, kroz 21 nastup umetnika iz 17 zemalja sveta!

Ulaznice se mogu kupiti preko Eventim mreže i na blagajnI "Sava Centra”. Cena ulaznica u pretprodaji je od 500 do 2000 dinara, cena kompleta za glavni program je 4.450 dinara, dok je cena kompleta za program dve veceri u "Sava Centru” 2.500 dinara.

Osnivac i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog znacaja. Tradicionalno, BDŽF ce i ove godine imati podršku brojnih ambasada i inostranih kulturnih centara, kao i drugih pokrovitelja.

Pokrovitelji 32. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

32. BDŽF podržali: Ambasada SAD; Ambasada Portugala, Institut Kamoeš i Grad Porto; Italijanski institut za kulturu; Francuski Institut; Institut Servantes; Gete Institut; Ambasada Holandije; Ambasada Izraela; Austrijski kulturni forum; Collegium Hungaricum; Turisticka organizacija Beograda; Turisticka organizacija Srbije.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE