Počinje Oktobarski salon

Autor:

Pogledajte program manifestacije koja se održava od 23. septembra do 6. novembra!

0
A- A A+
oktobarski Foto: Oktobarski salon

Ovogodišnji 56. Oktobarski salon čija je tema "Ljubavni zanos: Prolazna emocija u savremenoj umetnosti", biće svečano otvoren u petak u 19 časova, u Muzeju grada Beograda.

Svoje radove u Muzeju grada Beograda i Kulturnom centru Beograda predstaviće 67 umetnika iz 26 zemalja od kojih su 19 iz Srbije.

Selektor i kustos 56. Oktobarskog salona Dejvid Eliot objasnio je da ovogodišnja manifestacija predstavlja savremenu umetnost koja proizlazi iz ljudskih emocija, a da je ideja da se vidi kako umetnost zrači i dostiže širu javnost.

Uvodne stihove francuske ljubavne pesme iz 18. veka - "Ljubavni zanos traje tek trenutak, dok ljubavni bol traje čitav život", koji dočaravaju, prema Eliotovim rečima, patetični paradoks svakodnevnog života, koji je i danas prisustan, selektor je preneo na temu salona - "Ljubavni zanos: prolazna emocija u savremenoj umetnosti".

Eliot je objasnio da u današnjem materijalističkom dobu savremene politike u kome je karakteristika javnog života, s relativno malo izuzetaka, birokratsko prikrivanje stečenih interesa, pohlepa, podmuklost, glupost i bes, Oktobarski salon fokusira se na ljubav kao temu i prizmu kroz koju se posmatra svet.

Selektor je takođe želeo da u okviru 56. Oktobarskog salona napravi omaž slavnoj prošlosti manifestacije prikazivanjem radova brojnih umetnika koji još uvek nemaju pristup međunarodnim platformama i to rame uz rame s delima renomiranih umetnika.

"Oktobarski salon biće posvećen ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude niti banalni, niti kič", precizirao je Eliot.

Oktobarski salon će trajati do 6. novembra.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi:
Sve vesti