Tereza Mej: Džonson brza, ja odlučujem o Brexitu

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je danas navode svog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona da će Britanija pokrenuti formalne pregovore o Bregzitu (Brexit) početkom sledeće godine.

0
A- A A+

brexit bregzit eu velika britanija Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Portparol britanske premijerke rekao je za "Fajnenšel tajms" da odluku tome kada će biti pokrenut Bregzit donosi Tereza Mej, a ne ministri.

"Pozicija vlade je jasna. Premijerka je rekla da neće aktivirati Član 50 pre kraja godine. Na kraju krajeva, to je njena odluka", rekao je portparol.

Mej je takođe odbacila navode predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će Britanija "vrlo verovatno" biti spremna da započne pregovore o izlasku iz EU u januaru ili februaru sledeće godine, prenosi sajt "Politiko".

Šef diplomatije Britanije Boris Džonson juče je rekao da će Velika Britanija pokrenuti formalnu proceduru napuštanja Evropske unije početkom sledeće godine i možda neće biti potrebe da se o razilaženju pregovara dve godine.

"Sada razgovaramo sa našim evropskim prijateljima i partnerima u očekivanju da u prvoj polovini sledeće godine aktiviramo Član 50", rekao je Džonson u Njujorku za Skaj njuz.

On je rekao da će u formalnom obaveštanju, koje London treba tim povodom da uputi Briselu, "Britanija izneti neke parametre".

Nagovestio je da će Britanija "vratiti kontrolu" sa globalnim paketom slobodne trgovine i dogovorom o finansijskim uslugama.

"Mi ćemo imati koristi od fantastičnih mogućnosti za slobodnu trgovinu sa našim prijateljima u EU, ocenio je Džonson:"Ne samo da kupujemo više nemačkih automobila nego neko drugi i pijemo više italijanskog vina od svih ostalih".

Ali Džonson izjavio je da je moguće proces napuštanja može da se završi brže nego što su neki očekivali.

"Ja zapravo ne mislim da treba da prođu pune dve godine", rekao je Džonson i dodao: "Ali, hajde da vidimo kako ćemo proći".

Sve vesti