PAŽNJA, PAŽNJA: Požutele zelene parking zone

Autor:

Rešenjem Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda, IV – 06 br. 344.16-1468/2016, od ponedeljka, 26. septembra 2016. godine, deo dosadašnje zelene zone biće preimenovan u žutu zonu.

12
A- A A+

parking Foto: MONDO, Petar Stojanović

JKP Parking servis na svom sajtu navodi da je promenu uradio po analizi karakteristika funkcionisanja parkiranja, koja je pokazala da najuži centar karakteriše preopterećenost vozilima odnosno nedostatak parking prostora i saobraćajne gužve.

zone,parking Foto: Parking servis Beograd

Ulice koje se nalaze u krugu „dvojke“ i pripadaju zelenoj zoni sa maksimalnim vremenskim ograničenjem parkiranja do 180 minuta, od ponedeljka, 26. septembra, prelaze u žutu zonu, u kojoj je maksimalno dozvoljeno vreme parkiranja 120 minuta.

parking Foto: Parking servis Beograd

Spremite se za 9112

Vremensko ograničenje trajanja parkiranja u žutoj zoni je 120 minuta. Za plaćanje putem mobilnog telefona, potrebno je poslati SMS sa tačnom registarskom oznakom vozila, bez crtica i razmaka, na broj 9112. Naplata parkiranja obavlja se radnim danima od 07 do 21 čas i subotom od 07 do 14 časova.

Vremensko ograničenje parkiranja do 120 minuta važiće za područje oivičeno ulicama Tadeuša Košćuška, Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Takovska, Kosovska, Nušićeva, Makedonska, Cetinjska, Zetska, Simina, Višnjićeva i Gospodar Jevremova.

Deo dosadašnje zelene zone, obuhvaćen ulicama Brankova, Karađorđeva, Pariska, Kosančićev venac, Pop Lukina i Fruškogorska, takođe će, od 26. septembra pripasti žutoj zoni.

Ova strategija rešavanja nedostatka parking mesta ispuniće dva osnovna zahteva – dovoljan broj parking mesta za parkiranje vozila stanovnika određenog dela grada i veći broj mesta za parkiranje vozila posetilaca, koji dolaze u centralnu gradsku zonu radi brojnih sadržaja koje ona nudi. Uvođenje novog režima i ograničavanje vremena parkiranja na maksimalnih 120 minuta u kontinuitetu dovešće do veće iskorišćenosti postojećih kapaciteta i povećane izmenljivosti na jednom parking mestu.

zone,parking Foto: Parking servis Beograd


A POVLAŠĆENE PARKING KARTE STANARA?

Stanari ulica gornjeg Dorćola, koji ispunjavaju uslove za kupovinu stanarske – povlašćene parking karte, posle preimenovanja dela zelene 3.0 u žutu zonu odnosno podzonu 2.0.1 moći će da nastave da parkiraju svoja vozila u istim ulicama kao i do sada, osim u ulicama oko Kosančićevog venca koje će od sada pripadati podzoni 2.0.

zone,parking Foto: Parking servis Beograd

Isto važi i za pravna lica sa sedištem u ovoj zoni, koja će ubuduće, umesto za zelenu zonu, kupovati povlašćenu parking kartu za žutu zonu – podzonu 2.0.1.

Stanari koji žive u ulicama oko Kosančićevog venca i koji su do sada imali pravo na povlašćenu parking kartu (PPK) za podzonu 3.0, od 26.09.2016. godine će moći da kupe PPK za podzonu 2.0 koja važi samo u ulicama koje pripadaju isključivo podzoni 2.0. Isto važi i za pravna lica.

Shodno tome, ranije kupljene povlašćene parking karte za parkiranje u zoni 3.0 važiće do trenutka isteka, ali će njihovi vlasnici, od ponedeljka 26.09.2016. godine moći da parkiraju svoja vozila isključivo u ulicama koje pripadaju podzoni 2.0, odnosno podzoni 2.0.1. Ovo praktično znači, da će pravna lica posle isteka povlašćene parking karte moći da da nastave kupovinu istih pod identičnim uslovima i cenovniku koji se primenjuje za pravna lica u Zoni 2.

Sve vesti