Proglašen mir u Donbasu?

Autor:

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), Aleksander Zaharčenko, potpisao je sporazum o prestanku angažovanja snaga u Donbasu, koji su ranije sklopili predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS-a u Minsku.

0
A- A A+
zaharčenko donjeck Foto: Printscreen/YouTube

"Šef DPR Aleksander Zaharčenko potpisao je sporazum o prestanku angažovanja snaga i opreme u Donbasu", rekao je lokalnoj novinskoj agenciji Denis Pušilin, izaslanik DPR u Kontakt grupi, prenosi Tass.

Juče je taj dokument potpisao i lider samoproglašene Luganske Narodne Republike, Igor Plotnicki.

Članovi Kontakt grupe za rješavanje sukoba na istoku Ukrajine 21. septembra su potpisali okvirni sporazum o obustavljanju dejstava sukobljenih strana u Donbasu.

Razgovori o tom dokumentu trajali su tri mjeseca. Kontakt grupa je usaglasila prinicpe i vremenski okvir za obustavljanje dejstava trupa lojalnih vlastima u Kijevu i milicija u regionima Donjecka i Luganska.

U prvoj fazi predviđeno je stvaranje zona bezbednosti u tri oblasti - Zolotoje, Stanica Luganskaja i Petrovski.

Obustavnjanje dejstava treba da se sprovede u svakoj od njih "ne manje od dva kilometra u širini i dva kilometra u dubini".

Čitav proces prestanka angažovanja trupa i opreme, uključujući pripremne radove, ne treba da traje duže od 30 dana u svakoj od oblasti.

Sve vesti