Budući srpski ambasadori i konzuli šetaju Kosmetom

Autor:

Službenici Ministarstva spoljnjih poslova (MSP) Republike Srbije posetom manastiru Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova, započeli su danas dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji.

0
A- A A+
gračanica, kosovo Foto: MONDO, Jovan Terzić

Službenici MSP koji koji će zauzimati značajne pozicije u diplomatsko-konzularnim predstavništivama širom sveta u pokrajini borave u organizaciji Kancelarije za KiM sa zamenikom direktora Kancelarije,Željko Jovićem.

"Ovi ljudi koji su profesionalne diplomate, službenici spoljnjih poslova Republike Republike Srbije i svako od njih narednih godina braniće interese Srbije u nekom od diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta", rekao je Jović.

OD Prizrena do Peći

Službenici MSP će obići Prizren, Gračanicu i Veliku Hoču, Prizrensku bogosloviju, manastire Visoki Dečani, Sv. Arhangeli, Gračanica, Pećka patrijaršija, Sabornu crkvu Sv. Đorđa i crkvu Bogorodice Ljeviške.

Ovaj njihov dolazak je prilika da se upoznaju sa onim što Srbija ovde ima, a Srbija ovde ima mnogo toga, ovo je kolevka, ovi manastiri, ova kulturna baština koja je nepojmljiva a sa druge strane direktan živi kontakt sa ljudima koji žive na ovom prostoru, naveo je Jović.

"Dakle, neće biti u prilici da čitaju iz novina, da slušaju neke prepričane priče, ovo je prilika da naše drage i uvažene kolege svojim očima vide ono o čemu samo pričaju i da upravo time pojačaju svoju argumentaciju, da dobiju podstrek da više i jače brane svoj narod i interese srpskog naroda pre svega sa KiM", kazao je Jović.

Jedan od njih je Aleksandar Janković koji je ocenio da je za njih važna, ne samo poseta manastiru Banjska nego i ostalim delovima KiM, kako bi se bolje upoznali sa KiM istakavši da će im to mnogo značiti u budućem radu.

"Zaštita srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji je jedan od prioriteta našeg rada. To je veoma važno ne samo za nas i našu zemlju nego za čitavo čovečanstvo. Ono što je veoma važno u okviru ove posete je što ćemo imati prilike da se upoznamo sa najznačajnijim znamenitostima i kulturnom baštinom na KiM", rekao je Janković.


Sve vesti