Arsenijević predstavlja novi roman

Autor:

Književnik Vladimir Arsenijević će u sredu, 28. septembra u beogradskom Domu omladine predstaviti svoj novi roman "Ti i ja, Anđela".

1
A- A A+
Foto: PromoU okviru promocije biće premijerno izvedena i nova verzija predstave "U potpalublju" koju su postavili studenti odseka za glumu Umetnike akademije "Sinergija" Univerziteta Singidunum u klasi profesora Ivana Jevtovića.

Vladimir Arsenijević je 1994. godine napravio pravi "bum" u književnom svetu Srbije objavivši roman "U potpalublju" za koji je dobio NIN-ovu nagradu i ostao zapamćen kao najmlađi dobitnik ovog važnog književnog priznanja (do sada, razume se).

Bila je to prva knjiga zamišljene tetralogije Cloaca Maxima, koja romanom "Ti i ja, Anđela" dobija nastavak.

Roman "Ti i ja, Anđela" je rimejk "Anđele" iz 1997. godine ali je bitno izmenjena stuktura i priča u romanu. Budući da je prošlo dvadeset godina, stečeno spisateljsko i životno iskustvo autora doprineli su da zapravo čitamo potpuno nov roman.

- RADNJA KNJIGE -

Jesen 1992. godine, ljudi i dalje nestaju - beže iz zemlje, umiru u njoj ili ginu u ratovima u kojima Srbija ne učestvuje. Usred košmara i očajničkog zavaravanja da novih ratova neće biti, Anđela živi životom majke koja se suprotstavila heroinu, a pripovedač koji nam ne otkriva svoje ime pokušava da se nosi sa teretom očinstva i egzistencijalnog beznađa. Anđelina uskomešanost, prinudni život s roditeljima, prijateljstva koja nestaju i sveprisutnost smrti postaju nesnosno teški - čini se da će stradati i sama ljubav. Pokušaji da se ona očuva izgradiće potresnu priču o životu u grotlu zla ranih devedesetih.

- O PISCU -

Vladimir Arsenijević je jedan od najprevođenijih pisaca svoje generacije. Pored romana "U potpalublju" koji je preveden na 20 jezika, a istoimena pozorišna predstava nagrađena Sterijinom nagradom 1997,  napisao je i romane: Anđela, Meksiko - ratni dnevnik, Išmail, Predator; zbirku eseja Jugolaboratorija; ilustrovanu novelu Minut - put oko sveta za 60 sekundi. Godine 2000. pokrenuo je izdavačku kuću Rende u kojoj je radio kao urednik do 2007. Osnivač je festivala Krokodil i izdavačke kuće za audio-knjige Reflektor, a kolumne i eseje redovno objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Živi u Beogradu.

Tagovi:
Sve vesti