Gulen: U Tursku, ako mi Amerikanci tako kažu

Autor:

Imam Fetulah Gulen, kojeg turske vlasti terete da stoji iza pokušaja puča u julu i traže njegovo izručenje od SAD, kaže da je spreman da se vrati u Tursku ukoliko Vašington odobri taj zahtev Ankare.

0
A- A A+
Fetulah Gulen Foto: AP Photo/Chris Post, FILE Fetulah Gulen

"Ako SAD kažu - da, onda ću ići, nema problema. Onda ću preostale dane provesti mučen od vlade i pred Boga ću kao čist čovek", rekao je Gulen u intervjuu za nemačku TV stanicu ZDF.

Gulen živi u egzilu u Pensilvaniji i demantuju da je umešan u pokušaj puča.

On inistira na međunarodnoj istrazi optužbi da je umešan u organizaciju puča, a za ZDF kaže da je spreman da u okviru jedne takve istrage odgovara na pitanja, prenosi AFP.

Gulen takođe kaže da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koristi neuspeli puč da bi sebe predstavio kao nacionalnog heroja.

Gulen, koji demantuje da je umešan u pokušaj puča, u intervjuu za italijansku "Stampu" kaže da su evropski lideri učinili malo i da nisu dovoljno kritikovali Erdogana zbog hapšenja desetine hiljada ljudi u vojsci, sudstvu, među novinarima, umetnicima i suspenzije njih gotovo 100.000.

"Spoljni pritisak izbeglica, širenje radikalnih grupa, progon desetina hiljada ljudi, Erdoganovo samopredstvaljanje kao nacionalnog heroja...treba da podstakne evropske lidere da preduzmu efikasne korake da zaustave korake vlade u pravcu autoritarizma", kaže Gulen, prenosi Rojters, ne precizirajući na kakve tačno korake misli.

Prema njegovim rečima, jačanje demokratije, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava su glavni preduslovi da bi se izašlo na kraj sa migrantskom krizom i Islamskom državom na duži rok.
"Ukoliko se to ne desi, Evropa rizikuje da se suoči sa još većim problemom, katastrofom", smatra Gulen.

Tagovi:
Sve vesti