Vučić: Mislili su da sam lud, a sada...

Autor:

Mislim da smo mnogo dobrog posla napravili za Srbiju u SAD, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić, po završetku boravka u Njujorku gde je govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i imao niz bilateralnih susreta.

199
A- A A+
vučić u UN Foto: Tanjug/Vlada Srbije


Vučić je za Televiziju Pink rekao da je srpska delegacija prijateljski dočekana, da je imao mnogo razgovora sa drzavnim zvaničnicima i potencijalnim investitorima, a da je jedna od glavnih tema bila regionalna stabilnost.

Bilo je reči i o tome šta Srbija mora da promeni u pravosuđu, do ostvarenja punog funkcionisanja pravne države, ali kako je rekao, o tome je možda najmanje bilo reči jer te promene moramo da učinimo, pre svega, zbog sebe.

"Mislim da smo mnogo dobrog posla napravili za Srbiju", istakao je Vučić.

Za Srbiju je važno da ide napred i da pozitivni efekti fiskalne konsolidacije donesu dobrobit građanima zbog čega ga, kako je rekao, i brine skretanje sa tih važnih životnih tema na one koji bi da izazovu regionalnu nestabilnost.

Kako kaže, u Njujorku je imao utisak da njegovi sagovornici prvi put shvataju ozbiljno njegovu zabrinutost zbog rastuće regionalne nestabilnosti.

"Mislili su ranije, ne moji sagovornici ovde, ali neki drugi, da sam pomalo lud kad govorim o stabilnosti, a sad vide da nisam bio lud i govorio gluposti, već da je to imalo smisla", naveo je Vučić, dodajući da veruje da je i poziv šefa nemačke diplomatije za bilateralni susret upravo zbog razgovora o regionalnoj stabilnosti.

Kako je rekao, mi ćemo da sačuvamo mir i svoju zemlju, a građanima Srbije je poručio da ne treba da brinu.

"Plašim se da su ostrašćenim izjavama mnogi u regionu otišli predaleko, da ne razumeju koliko je to opasno", rekao je Vučić.

Ono što ga posebno uznemirava, kako je naveo, je činjenica da i sada dok je u Njujorku i dok sve vreme traju pregovori sa MMF o tome koliko će biti povećane plate, što istovermeno neko pokušava da nam kaže da zaboravimo to što je ljudima važno zato što ćemo imati sukobe.

"Nećemo da ratujemo, ne zato što sam plašljiv, jer oni koji me znaju, znaju i da se ničega ne plašim, ali se plašim za budućnost našeg naroda", istakao je i dodao da o tome nećemo ni da razmišljamo ni da u tome učestvujemo.

Naprotiv, kako je rekao, hoće da se "bije" sa MMF za koliko procenata će biti povećane palte i penzije, a da se istovrmeeno ne ugrozi fiskalna stabilnost.

Upitan može li zapad nešto da kaže u odgovoru na zapaljive izjave iz regiona, Vučić je rekao da nije hteo nikoga da obmanjuje, ali da je video kako je sve to namešteno u delu naše štampe ali i u regionu, kako bi se Srbi zastrašili.

"Govore da je Halilović nevažan čovek, a zašto to niko nije rekao od stranih zvaničnika. To je igra u kojoj mi treba da prećutimo, a da se Srbi zastraše", rekao je Vučić, zapitavši šta je naš cilj - koliko ćemo mrtvih i invalida imati ili koliko je dece kojoj ćemo omogućiti bolju budućost.

Naš izbor je, kako je rekao, jasan, i svi drugi to moraju da razumeju.

"Nemojte da sanjate da možete da uništite jedan narod. Kraj priče".

IZ NJUJORKA PRAVO ZA BEČ

Srpski premijer je izjavio večeras za RTS da na skupu u Njujorku nije čuo rešenje za migrantsku krizu, te da sada leti za Beč gde, kako je rekao, očekuje da će čuti nešto više o tom pitanju.

Na skupu u Beču, podsetio je, biće i nemačka kancelarka Angela Merkel.

U Njujorku, dodao je, malo je onih koji bi ozbiljno time da se bave i sve je, dodao je, "rekla kazala".

"Čekamo rešenje migrantske krize dve godine, kroz Srbiju za to vreme prošlo dva miiona ljudi, a sada se u našoj zemlji nalazi oko 7.000 migranata", naveo je premijer i dodao da je to u redu, kriza je, kaže, kriza, ali ovde odgovor na tu krizu nismo dobili.

Ovde su, kaže svi za "mir u svetu", ali to, dodao je, nije takmičenje za mis sveta.

"Svi mi želimo mir u svetu, ali gde su mehanizmi, gde su rešenja. Nema ih", kazao je premijer.

Sumirajući učinak posete Njujorku, premijer kaže da je zadovoljan jer je razgovarao sa svima kojih se Srbija tiče, a teme su bile stanje u regionu, pre svega situacija u BiH, dijalog Beograda i Prištine, reformama koje Srbija treba da preduzme, vladavina prava.

Sve vesti