U ponoć u RS počinje predizborna tišina

Autor:

U ponoć u Republici Srpskoj (RS) počinje 24-časovna tišina pred referendum, na kojem će se građani izjasniti da li su za to da se 9. januar i dalje slavi kao Dan republike.

6
A- A A+

RS, Republika Srpska Foto: YouTube


Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi predviđa da 24 sata pre održavanja referenduma prestaje kampanja putem sredstava javnog informisanja i javnih skupova.

Na referendumu će na 1.900 glasačkih mesta moći da glasa više od 1,2 miliona građana, kako je utvrdila Republička komisija za sprovođenje referenduma.

Centralna izborna komisija nije ustupila RS centralni birački spisak za ovaj entitet, pa je Republička komisija za sprovođenje referenduma, uz pomoć MUP-a i ostalih entitetskih institucija, napravila sopstveni birački spisak.

Glasačka mesta biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova, a oni koji u nedelju ne budu u svom mestu prebivališta, moći će da glasaju na bilo kom drugom glasačkom mestu na nepotvrđenim listićima.

Građani Distrikta Brčko neće moći da glasaju na području distrikta, jer je održavanje referenduma u Brčkom zabranio supervizor za taj grad i prvi zamenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Brus Berton.

Vlasti RS odlučile su da sprovedu referendum o Danu republike iako je Ustavni sud BiH 17. septembra doneo odluku da zabrani održavanje.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da su moguće sankcije za one koji organizuju referendum o Republici Srpskoj, a predsednik RS Milorad Dodik na to je odgovorio da se Incko "dodvorava sarajevskoj čaršiji" i da ga "ne zanimaju frustracije visokog predstavnika".

Sve vesti