Beta

Olakšice NBS za banke, dobro i lošim klijentima

Autor:

Narodna banka Srbije je promenila propise o rezervisanju i olakšala bankama davanje kredita. Dobra vest i za "problematične" klijente, ali stručnjaci savetuju da se ljudi ne zaleću sa olakim zaduživanjem.

3
A- A A+
Narodna banka Srbije (NBS) od 1. oktobra omogućiće bankama da lakše i po povoljnijim uslovima odobravaju kredite jednom delu klijenata koji do sada nisu mogli da se zaduže ili su uzimali pozajmice po znatno većim kamatama od uobičajenih, pišu današnje "Večernje novosti".
Dosad zabrana i do tri godine

Banke su do sada zbog kašnjenja klijenata sa otplatom duže od dva meseca po kreditu, koje je evidentirao Kreditni biro, odbijali da klijentima daju novo zaduženje, iako su u međuvremenu izmirili obaveze. Zabrana je trajala do tri godine, za zajmove, i do godinu dana za kreditne kartice. Sa novim propisom ta situacija bi se promenila i "loši" klijenti bi mogli da se zadužuju, iako su u bazi Kreditnog biroa, navode "Novosti".

Kako navodi list, bankari će samo za zajmove koji se ne otplaćuju redovno izdvajati poseban novac, odnosno rezervaciju za rizik, dok za ostale obaveze koje se regularno izmiruju neće biti tog nameta.
To će omogućiti bankama da se rasterete i da odobravaju kredite i klijentima koji su dosad smatrani problematičnima.
Ukoliko klijent redovno otplaćuje ratu za gotovinski kredit, a kasni po kreditnoj kartici, banka će dodatna sredstva izdvajati samo za karticu a ne i za keš pozajmicu kako je do sada bio slučaj, saznaju "Novosti".
Profesor Beogradske bankarske akademe Branko Živanović za list je rekao da bi ta odluka jednoj grupi građana donela olakšanje jer bi došli brže do novca, ali onim manje opreznim bi to stvorilo mogućnost novog zaduženja.

Povezano

Sve vesti