• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove sezone u Narodnom pozorištu...

Izvor mondo.rs

Premijere, novi projekti, šansa za mlade stvaraoce, i još mnogo toga!

 Narodno pozorište repertoar predstave premijere
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

  Nova sezona Narodnog pozorišta u Beogradu, 148. po redu, bice otvorena 1. oktobra predstavom "Rodoljupci", koja ce biti odigrana u okviru Glavnog programa 50. Bitef-a, najavio je v.d. upravnika Dejan Savic.

"Kuca je imala uspešnu sezonu, i nada se još uspešnijoj. Imali smo više od 150.000 gledalaca, a to je broj ispod koga više ne možemo da idemo. Prodaja karata na pocetku ove sezone ide odlicno, neke od predstava sa oktobarskog repertoara vec su rasprodate", rekao je Savic.

Istakao je da pozorište ima pripremljen repertoar za 2017. godinu i naglasio da se za njegovu realizaciju ceka formiranje Upravnog odobora koji ce ga i zvanicno odobriti.

"Culi smo novog ministra kulture i informisanja, kome se svi vrlo radujemo, da ce to u mnogim institucijama u kojima je slicna situacija, biti rešeno na najbrži moguci nacin. Gde je to neophodno formirace se novi Upravni odbori, a zatim ce po novim uslovima, tamo gde su na celu institucija vršioci dužnosti, biti izabrani novi rukovodioci. Nadam se da cemo pre Nove godine imati mnogo bolju i jasniju situciju u svim institucijama kulture, do tada, pozorište ce normalno funkcionisati", ocenio je Savic i dodao da ce u Narodnom pozorištu problem UO biti rešen vec tokom oktobra.

Drama ce u narednom periodu premijerno izvesti Cehovljevog "Ivanova“ (12. 10), "Narodnu dramu“ Olge Dimitrijevic (sredina novembra) i nakon toga - Šekspirovog "Ricarda Treceg“.

Takode, najavio je da ce u pozorištu do kraja godine, a povodom obeležavanja 400. godišnjice smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca Vilijama Šekspira (1564-1616) biti održana revija predstava nastalih po njegovim delima u produkciji Narodnog pozorišta i drugih nacionalnih teatara iz Srbije.

Miri Stupici s ljubavlju

Narodno pozorište organizovace 3. oktobra u 19.30 casova na Velikoj sceni prigodnu svecanost pod nazivom "Miri Stupici s ljubavlju". O pozorišnoj divi govorice njene kolege, eminentni umetnici, iz pozorišnih kuca u kojima je ostvarila izuzetnu karijeru, a koja ju je i "krunisala" za glumicu 20. veka. Bice prikazani i inserti iz pozorišnih predstava, filmova i televizijskih serija koji ce podsetiti na neke od njenih antologijskih uloga. Narodno pozorište u kojem je diva pocela i završila karijeru, ovim povodom pokrece i inicijativu da se ustanovi nagrada sa imenom slavne glumice. Istog dana, u 19 casova, u foajeu pozorišta bice predstavljen i deo postavke "Mira Stupica glumica veka", kojim je Narodno pozorište obeležilo 90. rodendan legendarne glumice.

 Govoreci o Operi, rekao je da ce u tom sektoru sve biti podredeno "gvozdenom repertoaru“ koji, kako je objasnio, podrazumeva velika i znacajna dela operske literature, ali i dodao da ce i u ovoj sezoni biti posvecena pažnja i domacem stvaralaštvu.

"Naša operska publika je hvalila našu proteklu sezonu, kako zbog velikog broja sjajnih predstava, tako i zbog sjajnih gostiju koji su nam dolazili", kazao je Savic i najavio da ce za Dan pozorišta, 22. novembar, premijerno biti izveden "Ðani Skiki“ kojim ce biti zaokružen Pucinijev triptih koji, osim te opere, cine još "Plašt" i "Sestra Andelika".

Vec pocetkom 2017. godine, dodao je, ocekuje se i premijera Verdijeve opere "Moc sudbine“.
Savic je najavio da ce prva baletska premijera biti održana 25. oktobra na Velikoj sceni, a u pitanju su dve jednocinke – "Žene u d-molu“ (muzika Johan Sebastijan Bah) i "Duga božicna vecera“ (muzika Antonio Vivaldi).

On je rekao da koreografiju i režiju tih predstava sprema jedan od vodecih koreografa današnjice Radu Paklitaru i izrazio ocekivanje da ce naš ansambl sa tim baletima, upravo zbog te cinjenice, "biti konkurentan svuda po regionu, pa i šire". Savic je najavio da ce Narodno pozorište i u ovoj sezoni pružiti punu podršku mladim koreografima u okviru projekta "Vece mladih koreografa" koji je pokrenut pre dve godine sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor kreativnim baletskim stvaraocima.

On je naglasio da uprava pozorišta ima veoma dobru saradnju sa resornim ministarstvom i gospodinom Vladanom Vukosavljevicem.

"Oni znaju za naše planove. Uklapacemo se u ona sredstava koja su nam i, inace, na godišnjem nivou predvidena. Verujem da cemo imati dobar i uspešan repertoar kakav smo imali i prošle godine", porucio je Savic.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE