MONDO FITNES: Grlite se, ljudi, pobedite stres!

Autor:

Stres - najveći neprijatelj savremenog čoveka. Kako ga pobediti? Teško, ako ne preduzimate ništa. Ali, Nataša Vukoje vas, kroz MONDO Fitnes projekat, savetuje šta da promenite u svom životu da stres smanjite na minimum.

MONDO FITNES: Grlite se, ljudi, pobedite stres! Foto: MONDO

Savremeno doba donelo je sa sobom, nažalost, i neke neželjene posledice po zdravlje čoveka. Naš najveći neprijatelj danas, svakako, jeste stres.

"Pod stresom sam", možemo često da čujemo, čak i od veoma mladih osoba, od dece.

Konstantan život pod pritiskom. Želja da se posao uradi dobro, da se napreduje u karijeri, da, paralelno sa karijerom, vaspitavate i podižete decu, brinete se o porodici (u najširem mogućem smislu), da dobijete dobre ocene u školi, na fakultetu, pa do onih najsitnijih stvari koje i te kako čine život i i te kako nerviraju...

Svi ti problemi i "problemčići", kada se ujedine u "mračnu" vojsku, ozbiljno štete ljudskom organizmu. Još pogubnije je ako ne priznajete problem, ako se sa njim ne suočiš... Tek tada se sve to nagomilava u telu i ono, jednostavno, nije sposobno da apsorbuje i neutralizuje sve te negativne stvari. I našem telu je potreban "osmeh".

O tome kako se boriti protiv stresa, MONDO je pitao sručnjaka - Natašu Vukoje.

POGLEDAJTE PRILOG I PROČITAJTE INTERVJU SA NJOM

Izvor: MONDO


Šta je, zapravo, stres i zašto je poslednjih godina toliko prisutan u našim životima?

"Slobodno mogu da kažem da je danas stres sastavni deo života. Živimo u materijalnom vremenu, sve nam je bitnije od nas samih. U trci za postizanjem ciljeva, kupovinom nekretnina, napredovanjem u karijeri, ispunjavanjem nametnutih obaveza, udaljili smo se od sebe. Sve manje se pitamo šta je to što nas zaista ispunjava i čini srećnim, šta je to što nas pokreće. Svi ciljevi koje postavimo su van nas. A onda, kada ostanete sami, shvatite da i niste potpuno srećni. Stres vam pokazuje i usmerava vas da morate da se vratite sebi i svom biću".

Kažu da je stres okidač za mnoge bolesti, čak i neke smrtonosne. Da li je stres zaista toliko opasana za naše zdravlje?

"Apsolutno jeste, dokazano na više načina. Vrlo je jednostavno: prva, druga... peta... deseta, stresna situacija, sve to ostaje duboko u vama. To su tuga, bes, nervoza, ljutnja... Kada organizam više ne može sve to da skuplja, on se razboli. Nažalost, vrlo logičan sled događaja".

Da li postoji lek protiv stresa, šta možemo da učinimo preventivno, a šta kada već osetimo da smo pod stresom?

"Naravno da postoji. Na prvom mestu, bitna je vaša odluka da želite da vam bude dobro, i da na tome radite. Danas su nam sve informacije dostupne, ali ne koristimo ih. Nismo disciplinovani i ne volimo dovoljno sebe. Dakle, prvi korak u borbi protiv stresa je da se vratite sebi. Sve što vredi, što je važno, nalazi se u vama. Ne spolja. Zato krenite na put upoznavanja sebe. Meditacija, trčanje, planinarenje, ples, čitanje, joga... su samo neki od načina koji mogu da vam pomognu da se oslobodite stresa. Međutim, ništa nemojte da radite zbog nekog drugog, već samo ono što baš vama prija. Prepustite se i uživajte".

Bilo da nam se desilo nešto lepo ili ružno, hitamo dragoj osobi u zagrljaj. Zašto nam zagrljaji toliko prijaju?

"Svakoj osobi na ovom svetu prija bliskost. To je razmena energije gde dajemo deo sebe i osećamo deo druge osobe. Sve više je ljudi koji se grle, a ne osećaju ništa. Pravi zagrljaj je onaj kada osetimo i svoje i telo druge osobe. Koliko smo spremni da damo našim zagrljajem toliko ćemo i dobiti. Kroz zagrljaj upoznajemo i sebe i osobu koju grlimo. Bitno je samo da li to zaista želimo".

Kome se sve preporučuje meditacija, da li to mogu da rade i deca, stare osobe, muškarci i žene?

"Meditacija je prirodno stanje svakog bića. Toliko filozofije možemo čuti o meditaciji, što bi i mnoge navelo da misle da je ona samo za ‘posebne’, ali nije. Meditirati možete dok pijete kafu, dišete, perete sudove, peglate... To je stanje u kojem ste u potpunom miru, izgubite pojam o veremnu. Tada um nije dominantan, tada vaše biće funkcioniše na jednom potpuno drugačijem nivou. Deca su najčešće u meditativnim stanjima. Dok se igraju ili crtaju, mogu biti potpuno fokusirani na aktivnost koju rade. Ne razmišljaju sa čim će se igrati kasnije, da li je bolje da sada uzmu kocke, ili neku drugu igračku. To je meditacija. To je ono što leči".

Kažu da je joga odlična protiv stresa. Da li se to odnosi na svaki vid joga vežbanja, ili samo na neke specifične vežbe?

"Joga je uvek kombinacija disanja, vežbi i meditacije. Ali vrlo je bitno da pronađete jogu koja prija vašem biću. Postoje različiti pravci, stilovi, neke su statičnije, neke dinamičnije. Kada pronađete ono što vama prija, brzo ćete osetiti blagodeti joge".

Po čemu je Kundalini joga specifična?

"Kundalini joga je stil života. To je način da se vratimo sami sebi, i samim tim da se oslobodimo od stresa. Kada za vreme jednog časa provedete 60 minuta zatvorenih očiju, fokusirani samo na lični osećaj, kroz zahtevne vežbe, meditaciju... sigurno ćete se osloboditi stresa. Suština je u pomeranju granica. Kada smo spremni da pomeramo granice unutar nas samih, tada shvatimo da one ne postoje spolja, one su samo u nama. Ono što je potpuno specifično za Kundalini jogu je da ne postoji idealna pozicija, niko vas ne koriguje za vreme časa. Takođe, za ovu jogu je svako je potpuno spreman. To je mnogo više od samog vežbanja, a suština je da shvatite da baš takvi kakvi jeste, radom i disciplinom možete stići do najvećih promena".

Da li ishrana i stres imaju veze?

"Moja filozofija je uvek bila: ono si što jedeš. Samim ti stres i ishrana su apsolutno povezani. Što više vodite računa o tome šta jedete, to ćete više imati energije, i bolje ćete se osećati. Reč je samo o odluci - da li želite da vodite računa o sebi i svom telu ili ne".
---------------------------------

SVE VEŽBE - MONDO FITNES

Povezano

Sve vesti