Znate li faktore rizika za rak dojke?

Autor:

Mnoge žene ne znaju koji su faktori rizika za rak dojke - da budemo precizniji, samo njih 15 odsto je dovoljno upućeno u zdravlje grudi. Vreme je da se to promeni!

0
A- A A+

Kada je reč o zdravlju grudi, najvažnija je svest o bolestima, prepoznavanje promena na grudima, znanje o faktorima rizika i redovno proveravanje grudi kako bi se uočile eventualne promene.

U Australiji je sprovedeno prvo istraživanje MCGrath Breast Health Index, upravo kako bi se utvrdilo koliko dame znaju o zdravlju grudi.

Ispostavilo se da 73 odsto žena za sebe smatraju da su "delimično upućene u zdravlje grudi", a tri od deset dama ne zna da je to što su ženskog pola već jedan od faktora rizika za obolevanje od raka dojke.

Četiri od deset žena takođe ne znaju da se s godinama povećava i rizik od te bolesti.

"To je zabrinjavajuće jer je potencijalno mali broj dama koje imaju svest o zdravlju grudi, koje umeju da prepoznaju promene na grudima i redovno proveravaju svoje grudi, ali su naoružane pogrešnim informacijama o tome šta uzrokuje rak dojke", kaže predstavnica McGrath fondacije Petra Bahanan.

Prema ovom izveštaju, samo jedna od deset žena zna koji su faktori rizika za rak dojke.

Iz ove fondacije naglašavaju da su faktori koji povećavaju rizik obolevanja od raka dojke starenje, pušenje, konzumiranje alkohola, istorija te bolesti u porodici. Veću šansu da obole od raka dojke imaju i žene koje su ranije dobile menstruaciju, kao i one koje kasno uđu u menopauzu.

Iako je izveštaj prvenstveno usmeren na žene jer one češće obolevaju od te bolesti, mada i muškarci mogu da obole od raka dojke.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti