"Tihi ubica" u Srbiji - da ne budete sledeći

"Srce daje snagu čitavom telu. Zahvaljujući njemu voliš, smeješ se i živiš život punim plućima", jedna je od poruka kojima je obeležen Svetski dan srca u Mixer House-u. Evo saveta kako da smanjite rizik od bolesti srca!

6
A- A A+

  U Srbiji svakog dana 47 osoba doživi infarkt, a 15 osoba ga ne preživi. Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".

Dobra vest je da se kardiovaskularne bolesti mogu sprečiti ako uvedemo male promene u svakodnevne navike.

Normalne vrednosti

Indeks telesne mase (BMI) 20-25kg/m2 (telesna masa se podeli sa visinom na kvadrat);

obim struka manji od 94 cm za muškarce i manji od 80 cm za žene; krvni pritsak manji od 140/90mmHg;

Svi znamo da su glavni krivac za kardiovaskularne bolesti loše životne navike, najpre pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i nezdrava ishrana. Zato smo otišli u Mixer House u kojem se obeležava Svetski dan srca, kako bismo od stručnjaka potražili savete - šta da radimo kako bismo smanjili rizik od bolesti srca.

Zdrava ishrana

Preporučljivo je da masne kiseline obuhvataju manje od deset odsto ukupnog unosa energije, saznali smo na punktovima na kojima su lekari davali savete građanima.

NE IGNORIŠITE: Ovo ukazuje na srčane bolesti

Trans-masti trebalo bi smanjito do minimuma, odnosno manje od jedan odsto ukupnog energetskog unosa.

Iako svi znamo da previše soli škodi zdravlju, često se "zanesemo", pa previše solimo hranu. Da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, unosite najviše pet grama soli dnevno, između 30 i 45 grama namirnica koje sadrže hranljiva vlakna, najbolje od integralnih žitarica.

Vrednosti holesterola

Vrlo visok rizik: manji od 1,8mmol/L (milimola po litru)

Visok rizik: manji od 2,6mmol/L

Mali do srednji rizik: manji od 3mmol/L

HDL treba da bude veći od 1mmol/L kod muškaraca i veći od 1,2mmol/L kod žena

Trigliceridi treba da budu manji ov 1,7mmol/L

Preporučljivo je, kažu stručnjaci, jesti 200 grama voća i toliko povrća dnevno, do 30 rama neslanog koštunjavog voća i u ishranu ubaciti ribu dva puta nedeljno,

To verovatno već znate, ali ne škodi da utvrdimo - maksimalna količina alkohola koju smete da unesete (a da ne škodi srcu) je dve čaše dnevno za muškarce, jedna za žene, a zaslađene i gazirane napitke bi trebalo maksimalno smanjiti.

Krvni pritisak

Visok krvni pritisak je najznačajniji faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Naziva se i "tihi ubica" jer najčešće nema nikakve simptome, pa mnogi ljudi ne znaju da imaju visok krvni pritisak.

U svakom slučaju, preporučuje se da delujete preventivno, odnosno da budete fizički aktivni kako biste smanjili rizik od visokog krvnog pritiska.

Šta izaziva bolesti srca

Ne morate da trenirate ako to ne volite, već malim izmenama u svakodnevnom životu utičite na svoje navike - penjite se stepenicama, šetajte ili vozite bicikl umesto da svuda idete automobilom/prevozom. Imajte na umu da je dovoljno samo 30 minuta fizičke aktivnosti pet puta nedeljno (računaju se igra, šetnja, kućni poslovi, bilo kakva aktivnost) da smanjite rizik od srčanih bolesti.

Šećer u krvi

Vrednost šećera u krvi trebalo bi da bude manja od sedam!

Pušenje

Pušači, prestanak pušenja je najbolja stvar koju možete da uradite da poboljšate zdravlje svog srca.

Nakon dve godine od prestanka pušenja, rizik od nastanka koronarnih bolesti srca se značajno smanjuje, a da bi se rizik vratio na nivo rizika koji imaju nepušači, trebaće vam 15 godina.

Znamo da nije lako ostaviti cigarete, ali imajte na umu da ćete time pomoći i drugima - pasivna izloženost duvanskom dimu je takođe uzrok srčanih oboljena kod nepušača.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti