• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nismo se proslavili s konkurentnošću - 90. od 138

Izvor Fonet

Srbija se na listi Svetskog ekonomskog foruma popravila četiri mesta ali je, pozicionirana kao 90, pri dnu čak i u regionu, dok neke bivše republike SFRJ ubedljivo "beže".

Švajcarska ekonomija je i dalje najkonkurentnija u svetu, dok je Srbija na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala sa 94. na 90. mesto, pokazuje izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2016-2017. godinu.

Među 10 najkonkurentnijih u svetu, prema danas objavljenom izveštaju, ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile tako visoko plasirane, ali drugim redosledom.

Top 10

Holandija se probila s 5. na 4. mesto, ispred Nemačke, koja je pala za jedno mesto. Na 6. mesto napredovala Švedska, koja je bila deveta, dok je Velika Britanija napredovala s 10. na 7. mesto. Japan je skliznuo sa 6. na 8. mesto liste, Hong Kong sa 7. na 9. mesto, a Finska s prošlogodišnjeg 8. na 10. mesto.

Švajcarska je zadržala titulu najkonkurentnije svetske ekonomije, a sledi Singapur i SAD.

SRBIJA PRI DNU I U REGIONU

Od zemalja u okruženju, najbolje je plasirana Slovenija, koja je napredovala s 59. na 56. mesto, dok je Makedonija skliznula sa 60. na 68. mesto. Sledi Mađarska, koja je pala sa 63. na 69. mesto.

Na novoj listi WEF Hrvatska je napredovala sa 77. na 74. mesto, dok je Crna Gora pala sa 70. na 82. mesto, iza Albanije koja je na 80. mestu. Srbija je napredovala s 94. na 90. mesto, a Bosna i Hercegovina s lanjskog 111. na 107. mesto najnovije liste konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma.

Gledano prema kriterijumima za ocenu konkurentnosti, Srbija je po zdravstvu i osnovnom obrazovanju 53. u svetu, po visokom obrazovanju i obukama na 69. mestu, a po infrastrukturi na 74. mestu.

Međutim, prema podindeksu inovacije i faktori sofisticiranosti Srbija je među poslednjima, na 120. mestom, u svetu, odnosno na 125. mestu po sofisticiranosti biznisa i na 108. po inovacijama.

Srbija se ne kotira dobro ni po efikasnosti efikasnosti tržišta rada i tržišta proizvoda, kao ni po razvoju finansijskog tržišta.

WEF u novom izveštaju upozorava da rast trgovinskih prepreka predstavlja rizik za rast privrede i inovativnost. Upozorava, takođe, da su se kvantitativno popuštanje i ostale mere monetarne politike pokazale nedovoljne za podsticanje dugoročnog rasta.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DSCZ

Pretekli smo Nepal💪💪💪😂😂😂

Nolo Djokovic Neplatisa Poreza

Ovo su obicne gluposti i neke nakaradne liste koje nemaju veze sa realnoscu! Svaki Srbin oseca da zivi bolje, a tu nema lazi, nema prevare! Ziveo premijer!

Fmp

Sta kaze nas kancelar na ovo...

special image