• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć istraživača: Ne propustite!

Izvor MONDO/Tanjug

Evo šta gde možete da pogledate u zabavno-naučnoj manifestaciji koja će biti održana u petak uveče!

Pod sloganom "Istraži, prikaži, znanje potraži", danas ce biti održana 7. Noc istraživaca u Srbiji, koja ima za cilj da kroz popularnu nauku i zabavu, predstavi istraživace, približi ih mladima i još jednom pokaže kako oni svakodnevno menjaju svet na bolje.

Glavna tema beogradske "Noci istraživaca" bice savremene migracije, pa ce Beogradani od 17 do 22 casa moci da saznaju sve o seobama naroda, migraciji i prstenovanju ptica, o stranom poreklu reci koje svakodnevno koristimo i uticaju drugih naroda na naš jezik, o etnomuzikologiji, starim instrumentima i pesmama.

Glavna mesta interaktivnog sastajanja bice Kalemegdan - Savsko šetalište i fontana "Borba", Muzej Vuka i Dositeja, Francuski institut i "Baranoya Caffe Bar".

Kod fontane "Borba" i na Savskom šetalištu svi zainteresovani imace prilike da vide kako paralisati bubašvabu ili naterati bubamaru da štiti svog napadaca, zašto je pauk odednom odlucio da isplete drugaciju mrežu, ali i da saznaju koliko smo daleko od letovanja na Marsu...

Ljubiteljima društvenih igara organizatori preporucuju da posete Muzej Vuka i Dositeja i podu u zabavnu i edukativnu šetnju putem rimskih vojnika kroz Srbiju.

Muzej Vuka i Dositeja bice i mesto razrešavanja jezickih nedoumica.

Naucna zabava ne bi bila potpuna da ne postoji i malo zdravog takmicarskog duha, stoga svi oni koji uživaju da pokažu svoje znanje, treba da dodu u "Baranoya caffe bar" i oprobaju se u takmicenju protiv ekipe naucnika.

Cetiri coška, EU, EVO, Viki i Lokalni, poput cetiri strane sveta, simbolicno ce oznaciti neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima.

Kroz EU cošak, u Francuskom institutu, svi zainteresovani dobice priliku da prate naucne i licne price istraživaca i saznaju kako je moguce uz pomoc Evropske unije ispuniti naucne snove.

Evo cošak, smešten kod fontane "Borba" na Kalemegdanu, kroz igru, razgovore i kviz upoznace posetioce "Noci istraživaca" sa teorijom evolucije, Lokalni cošak, takode kod "Borbe" vodi do istraživaca razlicitih uzrasta i njihovih razlicitih putanja koje inspirišu generacije mladih, osvetljavaju lokalne probleme i podsecaju na važnost nauke u svakodnevnom životu.

U Viki cošku, u Muzeju Vuka i Dositeja, svi zainteresovani saznace kako mogu da postanu clanovi velike zajednice koja svakodnevno doprinosi kreiranju slobodnog znanja i sakupljanju pouzdanih izvora informacija koji su dostupna celom svetu.

Koordinator RefocuS projekata "Noci istraživaca u Srbiji" je Institut za biološka istraživanja "Siniša Stankovic" sa partnerima: Prirodno matematickim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

"Noc istraživaca" finansirana je iz programa "HORIZON 2020" koji predstavlja najveci program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma "Marija Sklodovska Kiri".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE