• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte najbolje nemačke filmove!

Izvor mondo.rs

Predstavljamo vam program Goethe FEST-a!

Festival savremenog nemackog filma GoetheFEST koji uspešno, 5. put za redom, organizuju Goethe Institut i Kulturni centar Beograda bice održan od 6. do 12. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom REALITY BITES.

Festival se 13. oktobra "seli" u KC Novi Sad, a od 24. oktobra program ce moci da pogledaju Nišlije u Kulturnom centru tog grada.

Publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imace priliku da vidi ukupno dvanaest filmova, tokom sedam festivalskih veceri. U pitanju je odabir filmova sa Berlinala 2016. ali i najvažnije aktuelne dobitnike Nemacke filmske nagrade.

Festival otvara film rediteljke Doris Derije "Pozdravi iz Fukušime", koji govori o mladoj Nemici koja bežeci od neostvarenih životnih snova putuje u Japan i pridružuje se organizaciji Clown4Help. Autorka spaja fikciju i realnost, a kao stilsko sredstvo koristi crno-bele snimke pejzaža koje je nakon havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani nacinila ostarela gejša, jedna od dve glavne junakinje filma.

"Iz ovogodišnje selekcije posebno bismo izdvojili jedini nemacki film u zvanicnoj konkurenciji Berlinala – "24 nedelje" Ane Zora Berahed. Mlada rediteljka koristi dokumentaristicku kameru, a pored glumaca angažuje pravo medicinsko osoblje, u potresnoj prici o ženi koja saznaje da ce dete koje nosi najverovatnije imati težak hendikep, pa je prinudena da donese odluku o daljem toku trudnoce. Glavnu ulogu igra poznata nemacka glumica Julija Jenc", navode organizatori.

Ljubitelje dobrog filma ove godine ocekuje i film "Agonija" Davida Kleja Dijaza koji govori o sudbini dvoje protagonista pomocu vesti iz dve realnosti, a bavi se porastom nasilja i nedostatkom perspektive za mlade ljude izmedu 20 i 30 godina. Na programu je i debitantski dugometražni igrani film reditelja Tomasa Štubera "Herbert", koji je dobio srebnu Nemacku filmsku nagradu u kategoriji igrani film, dok je glumac Peter Kurt osvojio prvu nagradu za glavnu mušku ulogu. Scenario o bokseru koji stari Štuber je pisao zajedno sa piscem Klemensom Majerom, koji je prošle godine bio pocasni gost GoetheFESTa".

Aktuelne teme migracije i izbeglištva zastupljene su u filmu „Otac" (Babaj) debitanta Visara Morine, o decaku sa Kosova koji 90-ih godina 20. veka sam krece za Nemacku ne bi li pronašao oca, kao i u diplomskom filmu "Meteorštrase" Aline Fišer, o mladicu iz Libana koji je uspeo da stigne u Berlin, ali bez ikakvih izgleda za buducnost...

Vrhunac, a ujedno i završnica 5. GoetheFEST-a bice film „Država protiv Frica Bauera " Larsa Kraumesa, dobitnika zlatne Nemacke filmske nagrade za 2016. u brojnim kategorijama. Film se bavi Nemackom nakon Drugog svetskog rata i borbom nepokolebljivog državnog tužioca Frica Bauera da izvede pred sud nacisticke zlocince i da ih osudi za zlodela koja su pocinili u koncentracionim logorima...

Za ovogodišnju selekciju „Reality Bites" realnost je sveprisutna, a cesto i bolna. Likovi u filmovima se bave odrastanjem, nadom i beznadem, ljubavnim i politickim aferama, kulturnim i seksualnim identitetima, a cesto i izbeglištvom. Sve u svemu, realnost je u nemackoj filmskoj fikciji danas prisutnija no ikad. U ovim filmovima znacajnu ulogu, baš kao i u americkoj tragikomediji ‘Reality Bites’ iz 1994. godine, igra dokumentaristicki pristup.

Karte po ceni od 250 dinara mogu se kupiti na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarceva 6. Prodaja pocinje u cetvrtak, 29. septembra. Radno vreme blagajne svakoga dana od 16:00 do 21:00.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pedja

Meni je najbolji "Pohot na matorke". :)

SERIJE