• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NISMO NAJGORI: Manji rast će imati i Hrvatska

Izvor Beta

U grupi evropskih zemalja u razvoju i naprednih ekonomija manji ekonomski rast od Srbije u 2016. imaće samo Hrvatska i Mađarska, objavio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) tog regiona u tekućoj godini MMF prognozira na 3,3 odsto a u 2017. na 3,1 odsto.

Nezaposlenost još gora

Međutim, Srbija "predvodi" po stopi nezaposlenosti koja je u većini zemalja regiona osetno manja, čak i tri puta manja u Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. U Srbiji će stopa nezaposlenosti, prema prognozi MMF, u 2016. biti 18,6 odsto a u 2017. godini 18,7 odsto. Najmanja nezaposlenost u 2016. biće u Mađarskoj, šest odsto, a u Poljskoj i Rumuniji neznatno iznad šest procenata. Dvocifrenu stopu nezaposlenosti, pored Srbije, imaće ove godine i Turska, od 10,2 odsto, i Hrvatska, od 16,4 odsto.

Najveći rast u regionu u 2016. imaće Rumunija, od pet odsto, a slede Turska sa 3,3 odsto, Poljska sa 3,1 odsto i Bugarska sa tri procenta.

Hrvatski BDP će, prema novoj prognozi Fonda, porasti ove godine za 1,9 a mađarski za dva odsto dok će rast Srbije biti 2,5 odsto.

Prognoza za region odnosi se i na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Crnu Goru za koje nisu objavljeni pojedinačni podaci.

 Međunarodni monetarni fond (MMF) ostavio je nepromenjenu prognozu svetskog rasta za ovu i iduću godinu mada je upozorio da bi na rast mogli negativno da utiču pokušaji protekcionizma u SAD pred predsednike izbore i u Evropi posle Bregzita, u svom oktobarskom izveštaju o Svetskim ekonomskim izgledima objavljenom danas.

Svetska privreda će porasti 3,1 odsto ove godine, što je nepromenjeno u odnosu na projekciju Fonda iz jula, a rast će malo da se ubrza iduće, 2017. godine na 3,4 odsto podstaknut oporavkom u vodećim zemljama u brzom razvoju, uključujući Rusiju i Brazil, naveo je MMF u svojim novim ekonomskim projekcijama.

Tagovi

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bor-Zagubica preko Crnog Vrha

Kako Vucic rece mi smo najbolji a sad ispade da smo skoro najgori.Pa ko ovde laze?

Bor-Zagubica preko Crnog Vrha

Pa o cemu Vucic prica sve ovo vreme.?!!?

62

Lazu,premijer kaze drugacije,jel tako botovi

special image