• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne propustite: Izložba Uroša Predića u Beogradu

Izvor mondo.rs

Beogradska publika će do 4. novembra uživati u 24 remek dela jednog od najvećih srpskih majstora.



U prepunom Domu Jevrema Grujica, sinoc je otvorena izložba "Još jedan pogled na Uroša Predica"- izbor dela iz fonda Narodnog Muzeja Pancevo, autora Dimitrija Jovanova, kustosa i istoricara umetnosti Narodnog muzeja u Pancevu.

Povezane vesti

Ovom izložbom je i zvanicno pocela nova sezona rada Doma Jevrema Grujica, Muzeja istorije, umetnosti, i diplomatije koji se nalazi u Svetogorskoj 17.

Izložbu je otvorio Ministar kulture i informisanja gospodin Vladan Vukosavljevic. On je tom prilikom naglasio da osim beogradskog Narodnom muzeja nema boljeg mesta za postavku dela Uroša Predica nego što je to Dom Jevrema Grujica.

Ministar je dodao da je Predic bio izraz duha vremena u kojem je stvarao.

"Njegov slikarski talenat, poseban akademski stil rada, žanrovske scene... ucinile su ga jednim od stubova srpske umetnosti i kulture. Predic je uspeo da licnosti iz istorije ili romanticne istorije, prenese u duh i srce svakog Srbina. Slike "Kosovska devojka" ili "Hercegovacki zbeg" postale su arhetipski simboli koji su sa kolektivnog nesvesnog prešli u kolektivno svesno. Tako je predic iz umetnosti iskoracio u svet simbola i nacionalne osvešcenosti", istakao je Vukosavljevic.

Beogradska publika bice u mogucosti da mesec dana uživa u delima Uroša Predica i to prvi put posle 20 godina, kada je poslednji put organizovana izložba jednog od najznacajnijih srpskih umetnika u našoj prestonici.

Na izložbi u Domu Jevrema Grujica posetioci ce biti u prilici da vide 24 dela našeg velikog slikarsko genija, 22 dela dolaze iz Pancevackog muzeja, dok su dva dela deo zbirke Doma Jevrema Grujica. Pored portreta i religioznih kompozicija, nekoliko studija pokazace vam na koji nacin je izuzetni slikar gradio svoje velike kompozicije. Dela su nastala u rasponu od 1886. do 1945. godine tako da samo na ovoj izložbi možete pratiti gotovo 60 godina rada našeg velikog slikara.

Svojom lepotom se posebno isticu portreti bracnog para Hadži-Pavlovic, za koje bi se moglo reci da predstavljaju vrhunac njegovog portretnog slikarstva, zatim portret Kralja Aleksandra I Karadordevica, ikona Sveti Pantelejmon isceljuje slepe koju je slikar uradio za unuku Jevrema Grujica i mnogi drugi ...

Dom Jevrema Grujica je blisko povezan sa životom i slikarskim opusom Uroša Predica, a prijateljske veze izmedu umetnika i clanova porodice bile su mnogostruke. Upravo zbog toga Narodni muzej iz Panceva je odlucio da velika izložba ovog srpskog majstora bude baš u Domu koji kroz umetnost povezuje gradove za koje je Predic bio najviše vezan – Beograd i Pancevo.

Radno vreme Doma Jevrema Grujica kada možete posetiti izložbu je cetvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00c, a subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00c.)

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

someone

Bas "dovno vreme" rada muzeja. Pa kada da pogledam i to kakvu izlozbu pored toliko termina, nije ni cudo sto se stranci cude kada dodju ovde

someone

@someone *"divno vreme"-greska u kucanju

SERIJE