Skadarlija dobija potpuno novi izgled (FOTO)

Autor:

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će rekonstrukcija popularne beogradske Skadarlije početi na proleće.

Skadarlija dobija potpuno novi izgled (FOTO) Foto: Mondo/ Goran Sivački


Grad Beograd učestvovao je na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za dodelu subvencija i dotacija za projekte razvoja turizma sa projektom rekonstrukcije Skadarske ulice, česme i pripadajućeg platoa, navodi Beoinfo.

 Prema rečima Vesića, vrednost projekta je 14,2 miliona dinara, a ministarstvo će učestvovati sa 10 miliona dinara dok će Direkcija za puteve Grada Beograda obezbediti 4,2 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, projektom rekonstrukcije Skadarske ulice, između Bulevara Despota Stefana i Ulice Strahinjića bana, predviđena je rekonstrukcija kaldrme, česme i pripadajućeg platoa, ozelenjavanje ulice i postavljanje novog mobilijara.

"Radovi će se izvoditi na proleće, a cilj je da se uredi Skadarlija kao najznačajnija turistička lokacija na teritoriji Beograda kako bi bila poboljšana naša turistička ponuda", rekao je Vesić i dodao da će Grad Beograd doneti i dodatne mere kako bi se zaštitila Skadarska ulica jer predstavlja celinu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, ali i kako bi se očuvala tradicija i istorija starog Beograda.

Vesić je podsetio da Skadarlija ima bogatu istoriju.Do 19. veka sredinom današnje Skadarlije je tekao potok, a početkom 20 veka u Skadarliji je bilo 14 kafana među kojima su „Bajlonijeva pivara”, „Bums keler”, „Vuk Karadžić”, „Zlatni bokal”, „Miloš Obilić”, pa i nama danas poznati „Tri šešira” i „Dva jelena”. Krajem 19. veka na početku Skadarlije kafana „Pašonin bulevar” bila je prvi beogradski mjuzik hol, a 1908. Godine u Skadarliji su održane prve operske predstave.

Izvor: youtube

Današnja Skadarlija je uređena 1966. godine prema projektu arhitekte Uglješe Bogunovića. Sedamdesetih godina prošlog veka Skadarlija se „pobratimila” sa pariskom boemskom četvrti Monmartr. Skadarliju su posle uređenja posetili britanska kraljica Elizabeta, španski kralj Huan Karlos, Vili Brant, Margaret Tačer, Aleberto Moravija, italijanski predsednik Sandro Pertini, Đina Lolobriđida, Vladimir Visocki, Bert Lankester, a nedavno i potpredsednik SAD Džozef Bajden i mnogi drugi, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Povezano

Sve vesti