• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije gledale predstavu "na svoju odgovornost"

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Stotinak građana Sarajeva okupilo se u nedelju uveče ispred Narodnog pozorišta negodujući zbog otkazivanja predstave "Naše nasilje i vaše nasilje". Policija obezbeđivala pozorište!?



U nedelju uveče je bila gotovo nadrealna scena u Sarajevu - pojačane policijske snage ispred Narodnog pozorišta!?

Razlog - predstava koja je kod pojedinih grupa, uglavnom verskih, izazvala veliko negodovanje i kritike. Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" u režiji Olivera Frljića (izvodi je Slovensko mladinsko gledališča iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke), najpre je čak bila skinuta sa repertorara festivala MESS, ali je pod pritiskom publike ona ipak bila izvedena.

Ali, predstava je vraćena nakon što je stotinak Sarajlija došlo ispred Narodnog pozorišta, izražavajući na taj način podršku i predstavi i njenim protagonostima.

U pozorište su, međutim, mogli da uđu samo oni koji su imali karte, uz upozorenje - "na sopstvenu odgovornost"(!?).

Iz Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS prethodno je stigla informacija da predstava neće biti ni izvedena iz razloga bezbednosti, nakon što su je kroz medije "razvlačile" raznorazne religijske grupe, pa i deo javnosti, jer ona, navodno, vređa verska osećanja i hrišćana i muslimana.

"Prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno preneli, proizveli su talas dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, kao i za vređanje verskih osećaja hrišćana i muslimana u BiH", piše u saopštenju Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Iz MESS-a kažu da su netačni navodi o vređanju religijskih osećanja doveli do toga da razne nasilne grupe i pojedinci prete, čime je bila ugrožena bezbednost svih.

"Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, doneo je odluku da predstava na 56. Festivalu MESS ne bude izvedena javno, već interno, za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije, direktore međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta", stoji u saopštenju.

Predstava je, na kraju, pod pritiskom grupe građana, ipak odigrana javno, a ne "u ilegali".

...
Izvor: YouTube


IZJAVE SARAJLIJA (Prilog TV Al Džazira)

Sarajevo protest predstava
Izvor: YouTube

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

građanin Cane

Slovenci su za SFRJ kao englezi za EU. Nakaradni kritičari i ratni huškači..

SERIJE