• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodeljen Nobel za ekonomiju, evo i kome...

Izvor Tanjug

Oliver Hart, poreklom Britanac i Bengt Holmstrom iz Finske, ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za doprinos u oblasti teorije ugovora, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu.


"Njihov rad predstavlja intelektualni temelj za ustanovljavanje politika i institucija u mnogim oblastima, pocev od zakona o stecaju do politickih ustava", navodi se u obrazloženju Komiteta za dodelu nagrade vredne osam miliona švedskih kruna (928.000 dolara), prenosi agencija Rojters.

Hart je profesor na Univerzitetu Harvard, a Holmstrom profesor ekonomije i menadžmenta na Institutu za tehnologiju u Masacusetsu.

"Probudio sam se jutros oko 4,40 casova i zapitao da li je vec prekasno da se nadam nagradi ove godine, a onda je na svu srecu zazvonio telefon", napisao je Hart na zvanicnom Twitter nalogu Nobelove nagrade. "Moja prva reakcija je bila da zagrlim suprugu i probudim mladeg sina", dodao je on.

Hartov rad pomaže u prepoznavanju toga koje kompanije bi trebalo da se spoje, koja je najbolja kombinacija finansiranja i kada ustanove, kao što su škole, treba da budu u privatnom ili javnom vlasništvu, navodi se u saopštenju Švedske akademije.

S druge strane, Holmstromov rad pomaže u formulisanju ugovora za rukovodice, dodaje se u saopštenju Akademije.

Priznanje za ekonomiju, koje se zvanicno zove Nagrada švedske Riksbanke za ekonomske nauke u znak secanja na Alfreda Nobela, ustanovljeno je 1968. godine.

Ova nagrada nije bila deo zaveštanja švedskog izumitelja i filantropa Alfreda Nobela 1895. godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image