• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UDAR na vozače: POSKUPELO gorivo, a i plin

Izvor mondo.rs

Cene benzina i dizela, ali i auto-plina, krenule su i u Srbiji uzlaznom linijom. Dizel je skuplji za oko tri do četiri, a benzin za dva do tri dinara po litru.

Tečni naftni gas TNG je poskupeo, protekle nedelje u proseku oko dva dinara po litru. S obzirom na rast cena sirove nafte, očekuje se da i derivati zadrže kurs koji se neće svideti vozačima.

Evrodizel se u četvrtak prodavao od 139,2 do 144,9 dinara po litru, benzin od 95 oktana od 135,21 do 139,7, a od 98 oktana od 140,2 do 146,9 dinara po litru.

TNG se prodavao po ceni od 69,5 do 73,9 dinara po litru. Pri tome se cene razlikuju sve više i na pumpama iste kompanije. Najskuplje je, kao po pravilu na benzinskim stanicama duž auto-puteva.

"Večernje novosti" pišu da su u četvrtak su "stigle" i nove cene u velikoprodaji, korigovane naviše. Dizel je u velikoprodaji skuplji za 4-6, a benzin za oko dva dinara. S obzirom na razliku od sedam dinara po kilogramu TNG u velikoprodaji, vozači koji koriste auto-plin u narednom periodu se baš i neće radovati. 


Iako se poskupljenje derivata u Srbiji "poklopilo" sa skokom cena sirove nafte na svetskom tržištu, ovo poskupljenje nije posledica trenutnih berzanskih kretanja. 

"Dizel je poskupeo, da tako kažem, sezonski", objašnjava Miroslav Velicki, predsednik Udruženja privatnih naftnih benzinskih stanica Srbije. "U toku su jesenji radovi u poljoprivredi, potražnja je povećana, a dizel se i više uvozi nego benzin, čiji je glavni snabdevač NIS. TNG je, međutim, tipično sezonski artikl. Cena zavisi od odnosa propana i butana u smeši. Zimi je skuplji, leti jeftiniji."

To ne znači da se skok cena sirove nafte na svetskim berzama neće odraziti i na naše tržište. Kada i koliko, zavisi od mnogo faktora.

"Naravno da će se poskupljenje sirove nafte preliti, da tako kažem, i na naše pumpe. Trenutno su svetske berze reagovale na političke odluke, izjave Putina i članica OPEK-a o smanjenju proizvodnje što je neminovno poguralo cene naviše", kaže Velicki.

Prema njegovim rečima, još se ne zna da li će država od 1. januara podići, kao ranijih godina, akcize na pojedine vrste goriva:

"To je na nadležnim državnim organima. Ja samo još jednom apelujem da se još više pooštri borba protiv crnog tržišta, koje nam svima pravi neviđene probleme".

Komentari 86

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bgd

Neka poskupi gorivo.Njih troje u porodici a voze dvoja kola,ima više kola nego ljudi!Nije mi za to žao ali šta ćemo sa ostalim stvarima kao što su hrana,struja,voda itd.bez toga ne možeš a bez kola možeš neki se ponašaju kao da su rođeni u kolima,pa ne može ni 1oo metara pešic e do prodavnice ili gde već!

Tricaa

Bravo bilmezi tj.botovi.Mrzim botove.

Banovo Brdo

Narod bira svoju sudbinu i za svoj život je isključivi krivac. Vučiću povećaj još takse i akcize,više će te voleti...

special image