E, kad bi ovako i u Srbiji: Porađaj u svetu

Autor:

U mnogim zemljama na svetu napravljene su brojne olakšice za trudnice i mame. Evo samo nekih primera koje će vam se svideti, i za koje se nadamo da će jednog lepog dana, biti usvojene i kod nas...

5
A- A A+

  Rückbildungsgymnastik u Nemačkoj

Nemice mogu da biraju između babice i doktora, a oba plaća osiguranje. Nakon porođaja babica dolazi kod vas kući da proveri kako ste vi i beba i da vam da savete. Ali najbolja stvar koja dolazi iz Nemačke je kurs koji se zove Rückbildungsgymnastik (gimnastika dna karlice) - specijalne vežbe za jačanje dna karlice koje pomažu u sprečavanju inkontinencije. Ovaj kurs takođe pokriva osiguranje.

Kraamzorg u Holandiji

U pitanju je medicinska služba koja novopečenim mamama pruža postnatalnu negu u prvih osam do 10 dana nakon porođaja. Specijalno obučena sestra dolazi kod vas kući i proverava u kakvom ste zdravstvenom stanju vi i beba. Međutim, to nije sve! Ona takođe čisti kupatila, pere veš i priprema lagana jela.

Fantastični obroci u Turskoj ili Panami

U nekim zemljama za porodilje se spremaju posebna jela fantstičnog ukusa. Recimo, u Turskoj mame dobijaju "lohusa serbeti" - piće sa šećerom, cimetom i karanfilićem. U Panami i Kini porodilje dobijaju organsko meso, ali ne mogu se požaliti ni mame u Holandiji - njima se poslužuje "beschuit met muisjes" - dvopek sa maslacem posut anisom, koji pomaže materici pri kontrakcijama.

Epidural u Francuskoj

Primena epiduralne anestezije u akušerstvu je uobičajena metoda, koju danas koristi sve više trudnica u svetu, a njena glavna karakteristika jeste da budućoj mami olakša porođaj, odnosno da je oslobodi od bola. U Francuskoj se čak 90 odsto trudnica odlučuje za epidural, a mnogi prirodan porođaj nazivaju "porođaj bez epidurala", piše Yumama.

Porodiljsko odsustvo u Švedskoj

U Švedskoj mame dobijaju 16 meseci porodiljskog odsustva, a čak i tate mogu da ga dobiju, s tim što njihovo porodiljsko odsustvo traje dva meseca, ali u planu je da se doda još 30 dana. Od toga se majkama plaća 390 dana, odnosno za to vreme dobijaju 80 odsto plate. Osim toga, u ovoj severnoevropskoj zemlji se sve čini kako bi se porodilje osećale sjajno tokom porođaja i malo posle njega, dok ne odu kući. Naime, u porodilištima postoje određeni delovi gde mame mogu da užinaju, druže se, gledaju TV...

Dule i Baby shower u Americi

U Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u ostatku sveta, dule su doslovno sastavni deo prenatalne i postnatalne nege. Dule su žene koje pružaju podršku trudnici, ohrabruju je i savetuju. Međutim, dule ne pomažu samo majkama – one pružaju podršku i partneru, i to da se uključi u porođaj u onoj meri u kojoj to njemu odgovara i prija. U Americi takođe postoji i simpatičnan običaj, koja sve više postaje trend i u ostatku sveta. U pitanju je popularni "baby shower" ili u slobodnom prevodu darivanje bebe. Reč je o zabavi za buduće roditelje kojima se na ovaj način pomaže da spremno dočekaju novog člana porodice. Ulogu domaćina obično preuzima najbolja prijateljica buduće mame, koja u ime roditelja organizuje ovaj izuzetno važan događaj, a svi gosti donose poklone za bebu, piše sajt.

Kartonske kutije u Finskoj

Roditelji u Finskoj od države dobijaju kartonske kutije koje su ujedno i prvi krevetići njihove dece. U pitanju su kutije koje su ujedno i paketi sa osnovnim potrepštinama za bebu kao što su - vreća za spavanje, benkica, proizvodi za spavanje, pelene, čarape, rukavice, kapice, slikovnica, igračkica za rast zubića, posteljina i mali dušek na dnu kutije. Sama kutija dolazi s ugrađenim madracom i beba u njoj spava, to je zapravo njen prvi krevetić. Ove kutije su se najpre dodeljivale porodicama sa malim primanjima, ali se to nedugo zatim proširilo na sve trudnice.

Pročitajte kako je u Srbiji:

Trudnice u Srbiji gladne i žedne u porodilištima

Lončar: Olakšice za trudnice

Koliko košta prisustvo oca na porođaju

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti