Vrata pakla: Da li ste čuli za ova mesta? (VIDEO)

Autor:

Sva ova mesta i danas plaše veliki broj ljudi...

7
A- A A+

Svaka religija ima nešto svoje, ali je za svaku karakteristično to verovanje u drugi svet i proterivanje grešnika u pakao. I dok većina veruje da se u pakao stiže posle smrti, ima i onih koji su ubeđeni da se tamo može doći direktno kroz prolaz na Zemlji.

Verovali ili ne u to, pogledajte listu tih, mitskih mesta. Iznenadićete se kada vidite da se veruje da vrata pakla postoje i u Grčkoj, Turskoj, ali i Rimu.

1. Sedam vrata pakla u Helamu u Pensilvaniji.

Izvor: youtube

Navodno se ta vrata nalaze u šumi, a mit kaže da je tu nekada bila ludnica koja je do temelja spaljena još u 19 veku. Kapije je navodno osmislio lokalni lekar. Mnogi meštani veruju da ko prođe ti sedam kapija završava u paklu. Inače, samo prva kapija je vidljiva danju.

2. Hekla na Islandu

Ovaj vulkan u planinama na jugu Islanda je dugo povezivan sa paklom iz hrišćanskih spisa. Monasi u srednjem veku su govorili da se veštice okupljaju oko vrha vulkana, i to na Uskrs.

Izvor: youtube

3. Bazen u gradu Bepu u Japanu

Čudo prirode. U ovom mestu je portal za pakao - bazen pun crvenog mulja (nastao prirodnom oksidacijom gvožđa). Ovaj bazen se zove "Crvena paklena bara“, a čuvaju je skulpture demona. U prošlosti je tu bio ribnjak u kom je voda dostizala temperaturu od čak 78 stepeni Celzijusa. Ova bara se koristila i za mučenje zatvorenika.

Izvor: youtube

4. Pećina Sibila u Napulju

Ova pećina je opisana u Vergilijevoj poemi "Eneida" pre 2.000 godina, kao jedan od stotinu ulaza do podzemnog sveta. Arheolog Amedeo Maijuri je 1932. godine pronašao i opisao taj prolaz.

Izvor: youtube

 5. Plutonova kapija u Turskoj

Pećina poznata kao Plutonova kapija je u grčko-rimskoj mitologiji i tradiciji važila za ulaz u podzemni svet. Italijanski arheolozi su je pronašli pre nekoliko godina.

“Mesto je puno isparenja, tako maglovitih i gustih, da se tlo jedva vidi. Svaku životinju koja unutra uđe odmah zadesi smrt. Ubacivao sam unutra vrapce, ali odmah bi isputili dušu i padali na tle", pisao je, na primer, grčki geograf Strabon.

Izvor: youtube


6. Čistilište Svetog Patrika  u Loug Dergu u Irskoj

Ulaz u pakao je u samom manastiru Sent Patrik. Navodno je tu pre manastira bila pećina, a mit kaže da je Sveti Patrik prilikom posete ostrvu otkrio svoje vizije mučenja Isusa.

Izvor: youtube

7. Kurcijevo jezero u Rimu

U središtu rimskog foruma je mali kamen za koji se verovalo da je ulaz u podzemni svet. Ime Lacus Curtius potiče iz rimske legende koja kaže da je postojalo proročanstvo po kom će Rim nestati ukoliko ne bude prineta žrtva. Tako je Mark Cirius žrtvovao sebe bogovima podzemnog sveta. Dok je jahao na konju nasred foruma se otvorila ogromna provalija koja ga je progutala.

Izvor: youtube8. Pećina na rtu Matapan

Ovaj rt je poznat i kao rt Tenar i predstavlja krajnju južnu tačku grčkog kopna i Balkanskog poluostrva. Stari Grci su verovali da je baš pećina u Matapanu kapija podzemlja i da je baš tuda Orfej prošao da vrati preminulu Euridiku. U tu pećinu danas mogu da uđu turisti, ali brod mora da prođe kroz usta vrata pakla.

Izvor: youtube


9. Grad duhova u Džongkvingu u Kini

Naselje je staro 2.000 godina i zauzima centralno mesto u kineskoj mitologiji. Grad je prepun statua duhova, demona i kazni koje čekaju grešnike u zagrobnom životu.

Izvor: youtube

10. Pećine Čikibul u Belizu u centralnoj Americi

Drevne maje su verovale da je baš tu ulaz u Šibalbe, odnosno podzemni svet kojim vladaju majanski duhovi bolesti i smrti. Navodno se u pećinama i dalje mogu čuti krici majanskih vođa koji se bore sa demonima, ali je veća verovatnoća da je reč o povicima turista. Tu je čak pronađen i skelet 18-godišnje devojčice za koju se veruje da je prineta kao žrtva bogovima.

Izvor: youtube

Tagovi:
Sve vesti