Za Mosul borba mesecima, a Rusi imaju pitanje

Opsada Mosula može da traje mesecima. U ofanzivi na grad koji je takozvana Islamska država zauzela 2014. godine, iračke i kurdske snage osvojile su nekoliko malih, uglavnom nenaseljenih sela. Rusi se pitaju zašto nije opkoljen.

Njihov napredak usporavaju zaostale bombe na putu koje za sobom ostavljaju džihadisti.

Pripadnici IS izveli su niz samoubilačkih napada, a u jednom takvom uništen je kurdski tenk, prenosi AP.

DEŠAVANJA U MOSULU MOŽETE PRATITI UŽIVO:

Izvor: youtubeU Mosulu, drugom po veličini iračkom gradu, još živi milion ljudi, a humanitarne organizacije strahuju da bi sukobi mogli da izazovu masovni egzodus zbog čega pripremaju kampove gde bi moglo da se smesti 100.000 izbeglih.

Ujedinjene nacije navode da bi usled borbi moglo doći do raseljavanja najmanje 200.000 ljudi, dok humanitarni radnici upozoravaju da bi džihadisti mogli da koriste civile kao živi štiti.

"Civili koji pokušaju da pobegnu iz grada imaće male šanse, ali će uzeti život u svoje ruke. Ostaje im da se mole da će uspeti da izbegnu snajpere, nagazne mine, bombe i druge zamke", rekao je Aleksandar Milutinović, direktor Međunarodnog spasilačkog komiteta u Iraku.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Ofanziva na Mosul je najveća i najkompleksnija vojna operacijau Iraku pokrenuta posle povlačenja američkih snaga 2011. godine. U njoj učestvuje oko 25.000 pripadnika iračke vojske, kurdskih pešmergi, sunitskih plemena i šiitske milicije.

Sjedinjene Države izvode vazdušne udare, sprovode logističku i savetodavnu podršku, ali tvrde da Iračani vode ofanzivu.

Pobunjenička Slobodna sirijska armija obaveštava i da SAD i Saudijska Arabija dozvoljavaju ISIS-ovcima da pobegnu iz Mosula u Siriju.

Različite snage sada sarađuju zajedno u proterivanju džihadista iz Mosula, ali situacija bi mogla da se zakomplikuje kada se približe gradu. Takođe nije jasno ko će upravljati Mosulom kad džihadisti odu, navodi AP.

Izvor: Youtube

LAVROV: SPREMNI SMO AKO DŽIHADISTE "PUSTE" U SIRIJU

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Moskva preduzeti vojne mere ako ekstremisti Islamske države pređu u Siriju iz iračkog grada Mosula.

EU: Moguć priliv džihadista zbog ofanzive

Evropska unija upozorila je danas na opasnost od priliva džihadista Islamske države u Evropi ako uspe iračka ofanziva nad gradom Mosulom, uporištem islamista u Iraku. "Preuzimanje Mosula na severu Iraka od džihadista može dovesti do njihovog priliva u Evropu", izjavio je evropski komesar za bezbednost Džulijan King u intervjuu za nemački list Velt.

Lavrov je rekao da Rusija prati operaciju iračkih snaga uz vazdušnu podršku SAD za oslobađanje Mosula od Islamske države, preneo je Tass.

"Grad je opkoljen, ali ne potpuno. Ne znam zašto. Možda zato što nisu uspeli. Nadamo se da samo nisu uspeli, a ne da zato što nisu želeli", rekao je Lavrov, navodeći da su svi zainteresovani za poraz Islamske države.

On je rekao da preostali koridor iz Mosula nosi opasnost da ekstremisti Islamske države pređu iz Mosula u Srbiju.

"Naravno, pratićemo situaciju i doneti i političke i vojne odluke, ako se to desi, ako se u Siriji, gde su naše vojne grupe prisutne na zahtev legitimne vlade, pojave dodatni kontingenti Islamske države", rekao je Lavrov.

On je rekao da operacija iračkih i kurdskih snaga uz podršku sunitskih i šiitskih naoružnih grupa neće biti lako, ali i dodao da će za region biti važno čije snage će zauzeti Mosul.

Lavrov je rekao da su u Iraku prisutne i turske snage, kao i više od 5.000 američkih vojnika koje Vašington naziva "savetnicima". "U svakom slučaju, 5.000 'savetnika' je velika snaga", dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

Sve vesti