Vakcine protiv gripa stigle u Zrenjanin

Vakcine protiv sezonskog gripa, 3.500 doza, raspoređene su po gradskim i seoskim ambulantama u Zrenjaninu.

2
A- A A+

  Predstavnica Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov" Marija Večanski rekla je da je "Vaksigrip" vakcina rađena po preporuci Svetske zdravstvene organizacije i da je mogu primiti i deca starija od šest meseci.

Svi koji spadaju u rizične grupe, ili žele da se vakcinišu, mogu se javiti svom izabranom lekaru koji će ih uputiti u dalju proceduru.

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" naručio je količinu od 248.256 doza vakcine "Vaksigrip", a  13. oktobra je počela isporuka ustanovama koje obavljaju poslove javnog zdravlja na teritoriji Srbije.

Lekari preporučuju vakcinaciju, pre svega rizičnim grupama: starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, trudnicama, koji imaju pravo na vakcinaciju o trošku osiguranja.

Javnost je podeljena u vezi sa tim da li je vakcinacija protiv gripa dobra ili ne, ali stručnjaci su, većinom, saglasni da se ove vakcine ne treba bojati.

Oni poručuju da kada bi se vakcinisala deca, ali i u daleko većem procentu zdravi radno aktivni ljudi, napravila bi se barijera i time bi bili zaštićeni i oni kod kojih grip može da izazove najteže posledice.

Vakcinacijom dece, recimo, sprečilo bi se širenje virusa u porodici, i tako zaštitili članovi stariji od 65 godina.

Kada smo vas pitali da li ćete se vakcinisati ili ne, u MONDO anketi koju smo objavili pre nekoliko dana, evo kako ste nam odgovorili:

Foto: MONDO

Pročitajte i ovo o vakcini protiv gripa:

Vakcinacija protiv gripa tokom trudnoće

Vakcina protiv gripa i alergija na jaja

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti