Malo pravih šampiona u FIBA Ligi šampiona

U premijernoj sezoni novog takmičenja nastupiće samo devet aktuelnih državnih prvaka i tri nekadašnja prvaka Evrope.

Malo pravih šampiona u FIBA Ligi šampiona Foto: MN Press

Svetska košarkaška federacija prošle godine u ovo vreme je imala jaku želju da FIBA Liga šampiona bude takmičenje najboljih timova Evrope.

Elitnim klubovima ponuđeno je partnerstvo, ali oni su se posle par sastanaka zahvalili na tome i otišli svojim putem. Organizacija "ECA", na čijem čelu se nalazi Đordi Bertomeu, formirala je Evroligu od 16 timova, a uz određene žrtve opstao je i Evrokup.

FIBA će u prvom izdanju novog, nekada gromoglasno najavljivanog takmičenja, morati da se zadovolji klubovima od kojih velika većina ni istorijski, a pogotovo ne u ovom trenutku, ne može da se svrsta ni u drugu evropsku klasu.

Od važnih košarkaških zemalja, sa čijim nacionalnim savezima je FIBA napravila
"50:50" dogovor o vlasništvu i rukovođenju Ligom šampiona, samo Francuska ulazi u takmičenje sa najboljim klubovima.

Turska, Italija, Grčka, Nemačka, Litvanija i Izrael poslal
i su u Ligu šampiona ono što nije uzeo Bertomeu, a slično se može reći i za timove koji dolaze iz ABA i VTB lige. Neki od njih, kao što je Partizan, priklonili su se taboru FIBA tek pod pritiscima i ucenama.

Cibona Partizan Šiško Hečer Foto: MN Press


Na osnovu "ličnih karata" učesnika FIBA Lige šampiona - uključujući njihove aktuelne sastave - jasno je da ona u prvoj sezoni neće moći da opravda zvučno ime. Istina je da će Liga šampiona biti slabija i od sadašnjeg, "krnjeg" Evrokupa, ali znatno jača nego što je
jesenas bio FIBA Evropa kup (ranije Evročelendž). Nije baš impresivan napredak, ali je napredak...

Ako je kriterijum tradicija, perjanice Lige šampiona su Vareze (
10 puta prvak Italije, pet puta osvajač Kupa evropskih šampiona, dva puta pobednik Kupa kupova i tri puta pobednik Interkontinentalnog kupa), Cibona (dvostruki osvajač Kupa šampiona i Kupa kupova, jednom Kupa RadivojaKoraća) i Partizan (jednom osvajač Evrolige, tri puta Kupa Radivoja Koraća).

Važnim evropskim trofejima mogu da se diče samo još Aris, PAOK i AEK, dok su Bešiktaš i Frankfurt po jednom osvojili FIBA Evročelendž kup, ali to ipak nema specifičnu težinu Kupa Saporte, ni takmičenja koja su bila aktuelna u 20. veku, a onda ustuknula pred modernizacijom.

Od 40 učesnika Lige šampiona, njih 27 su bar jednom bili prvaci svojih zemalja.

Kao aktuelni šampioni, nastupiće francuski
Asvel (ukupno 18 titula), belgijski Ostende (17), češki Nimburk (13), mađarski Solnok (7), poljska Zielona Gora (3), slovenački Helios (2), ukrajinski Himik (2), izraelski Makabi Rišon (1) i rumunska Oradea (1).

Sistem takmičenja - kao i spisak učesnika - biće po sistemu "zbrda zdola". FIBA je isprva rasporedila 32 ekipe u četiri grupe, pa onda tokom leta dodala još jednu grupu od osam timova, koja je "na papiru" i najkvalitetnija.

To je grupa E, u kojoj će se nadmetati AEK, Partizan, Zielona Gora, Bešiktaš, Sasari, Ludvigsburg (Nemačka), Šarlroa (Belgija) i Solnok.

Evo i ostalih grupa.

A: Banvit, Frankfurt, Aris, Nimburk, Helios, Monako, Baken Bers (Danska), Ironi Naharija (Izrael).

B: Karšijaka, Venecija, Saratov (Rusija), Makabi Rišon, Himik, Le Man, Kataja (Finska), Oradea.

C: Asvel, Oldenburg, PAOK, Neptunas (Litvanija), Rosa Radom (Poljska), Ventspils (Letonija), Vareze, Ušak (Turska).

D: Strazbur, Avelino, Tenerife, Ostende, Cibona, Mega Leks, Juventus (Litvanija), Mornar.


Grupnu fazu prebrodiće ukupno 24 tima - po četiri prvoplasirana i četiri najbolja od pet petoplasiranih.

Pobednici pet grupa i tri najbolja drugoplasirana tima (ukupno osam) ići će direktno u osminu finala, a ostalih 16 ekipa igraće tokom februara 2017. "baraž" u dve utakmice.

Dvomeči osmine finala na programu su početkom marta, a četvrtfinala u poslednjoj dekadi tog meseca. Pobednika takmičenja dobićemo na Fajnal foru, koji je na rasporedu od 28. do 30. aprila.

Prema podacima koje je FIBA objavila dok je plan bio da Liga šampiona broji 32 kluba, najbolji tim ukupno će inkasirati pola miliona evra, od čega je 340.000 glavna nagrada, namenjena pobedniku finalne utakmice.

Poraženom finalisti pripašće 260.000 evra, a preostalim učesnicima Fajnal fora 240, odnosno 220 hiljada. Svaki klub trebalo bi da bude premiran sa 100.000 evra, mada je pitanje šta će ostati od te cifre posle sedam gostovanja, koliko će svi imati u grupnoj fazi.

PAROVI 1. KOLA

Grupa A
(utorak)

Ironi Naharija - Banvit
Baken Bers - Nimburk
Helios - Aris
Monako - Skajlajners


Grupa B
(sreda)

Oradea - Karšijaka
Himik - Saratov
Kataja - Makabi Rišon
Le Man - Venecija

Grupa C (sreda)

Ventspils - Oldenburg
Ušak - Neptunas
Rosa Radom - PAOK
Vareze - Asvel

Grupa D (utorak)

Juventus - Strazbur
Mega Leks - Avelino 18.30
Cibona - Tenerife
Mornar - Ostende (sreda)

Grupa E (utorak)

AEK - Solnok
Šarlroa - Bešiktaš
Sasari - Zielona Gora
Ludvigsburg - Partizan (sreda, 20.00)

Sve vesti