Ovo svi imamo u kući, a jako je opasno za decu

Autor:

Evo stvari na koje ponekad zaboravimo (jer ne znamo gde nam je glava), a opasne su kad u kući raste dete.

0
A- A A+

  Kris Keler radila je godinama kao dadilja, a sad je svoje iskustvo pretočila u knjigu "Budite na oprezu", svojevrsni vodič za mame i tate, ali i one kojima je posao da čuvaju decu.

Britanski "Dejli mejl" donosi listu 15 stvari koje mogu da budu izvor ozbiljnih problema, a ponekad ih izgubimo iz vida:

Utičnice - nikad nije na odmet spomenuti ih. Deci koja su tek počela da puze ili prohodavaju su na dohvat ruke, stalno su im pred očima i imaju rupice. Zaštitite ih!

Kućna "hemija" - sredstva za čišćenje podignite na visoke police. Dakle, NE ispod sudopere, i NE ispod lavaboa u kupatilu. Maloj deci sve te flaše su neopisivo privlačne jer su obično živih boja i sa šarenim nalepnicama. Ako nemate mesto na koje biste mogli da ih podignete, onda obavezno zaštitite taj ormarić, tako da dete ne može da otvori vrata.

Štapići, oni za koktel ili roštilj, ili bilo šta nalik na štapić, na primer olovke. Dok dete ne preraste fazu da sve što dohvati gura u usta, sklonite ih tamo odakle ne može da ih dohvati. Ovo važi i za štipaljke za veš.

Trake, bilo kakve - mašne, trake za povlačenje venecijanera, roletni, kaiševi, kravate... Deca sasvim sigurno neće umeti da se odvežu, ali će vrlo vešto moći da se zapetljaju. Ili, na daj bože, da sebi to omotaju oko vrata.

Terase - vrata UVEK moraju biti zatvorena. Uvek. A ako su staklena, ne bi bilo loše da na njih zalepite nešto, da detetu dok je sasvim malo bude jasno da tu postoji neka prepreka.

Igle - za pletenje, šivenje... moraju biti na sigurnom, odnosno tamo odakle dete ni na koji način ne može da ih dohvati. Dakle, NE u poslednjoj fioci, u kojoj ih oduvek držite. A ako mislite da "neće baš tamo", odmah da vam kažemo da hoće. I to onda kad ne budete gledali.

Cveće - kaktusi recimo, iz očiglednih razloga, ali i difembahija koja je otrovna ako se jede.

Kozmetika - aceton, šminka, parfem... držite ih u neseserima ili visokim delovima ormarića u kupatilu. Čak i ako dete nije još naučilo da samo otvara vrata. Taj dan će doći, a podmladak sigurno neće doći da vas obavesti da je dorastao do kvake. Samo ćete jednog dana shvatiti da su vrata od kupatila otvorena (a da vi niste ti koji su ih otvorili).

Dekorativne sitnice, sveće, mirišljavi štapići i slično. Sklonite ih jer deca u najranijem uzrastu svet otkrivaju - ustima.

Lekovi.

Kuhinjska pomagala - escjag, noževi naročito, to ste sigurno sklonili. A rende? Ili recimo ona gnječilica za beli luk?

Nakit - deci je zanimljivo sve što je sjajno i blistavo. Ako ne želite da vaša minđuša završi u malom nosu ili uvetu, ili da bude progurana, sklonite nakit na bezbednu visinu.

Plastične kese, zavese za tuš kabinu - NIKAD nemojte ostaviti plastične kese detetu na dohvat ruke. Može biti kobno ako je stavi na glavu u trenutku vaše nepažnje. Ili kad odete da piškite. Što se zavesa za tuširanje tiče - plastične su i vlažne, ako se dete umota u nju može u teoriji i da se uguši. Dakle, NIKAD ne ostavljajte dete samo u kupatilu, ovo je razlog više.

Osveživači vazduha - otrovni su. (A i ako nemate decu, pametnije je da ih ne koristite, uzgred budi rečeno.)

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti